Single
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 17.12.2002 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Všetci, čo sa chystáte prežiť Vianoce a príchod Nového roka bez partnera, teda single, viete, čo všetko sa skrýva pod týmto slovom. Je tam osud slobodných, ktorí celý rok neúspešne túžili po láske, ale neprišla, sú tam vdovy a vdovci, ktorým bude niekto veľmi chýbať pri sviatočnom stole, sú tam rozvedení, ktorí si ešte možno na poslednú chvíľu robia zle, alebo nostalgicky spomínajú na časy, kedy bolo dobre a oni boli spolu…

Všetci, čo sa chystáte prežiť  Vianoce a príchod Nového roka  bez partnera, teda single, viete, čo všetko sa skrýva pod týmto slovom. Je tam osud slobodných, ktorí celý rok neúspešne túžili po láske, ale neprišla, sú tam vdovy a vdovci, ktorým bude niekto veľmi chýbať pri sviatočnom stole, sú tam rozvedení, ktorí si ešte možno na poslednú chvíľu robia zle, alebo nostalgicky spomínajú na časy, kedy bolo dobre a oni boli spolu…

Napriek tomu, že to vždy nie je príjemné, stále väčší počet mužov aj žien  „ západnej kultúry“ žije osamelo. Je veľa dôvodov aj spôsobov, ako sa stať singlom. Niekedy stačí nevydarené  manželstvo a na pár rokov stratíte chuť experimentovať. Inokedy vám osud vezme „milovaného“ a vy si nedokážete nájsť nikoho, kto by mal jeho kvality. Občas vám len ujde vlak. V celom rade záujmov , štúdia a zábavy akosi zabudnete na to, že muž a žena tvoria pár a ich vzájomné spolužitie tvorí šťastie a kým si spomeniete, na okolí už nie je ani jeden voľný a vhodný partner. Ostali iba nepodarky, o ktoré nemáte záujem. Býva to aj strach z pevných zväzkov. Zdá sa vám, že zubná kefka vo vašej kúpeľni, alebo tiché „ áno“ na radnici vás navždy oberie o slobodu. Stáva sa aj to, že rodina, z ktorej pochádzate vám natoľko vzala ilúzie o párovom spolužití, že by ste to neriskli napriek tomu, že po ničom netúžite viac ako po šťastnom manželstve.
Najlepšie je, ak sa nevydáte preto, že po tom vôbec netúžite. Chlapa vám nahradí pes, ktorý každé ráno vrčí a musíte kvôli jeho potrebám vstávať, papagáj, ktorý má slušnú zásobu nadávok a mačka, ktorá sa vracia domov až nad ránom.

Zmena správania
Ak je to tak, či onak - osamelý život sa podpisuje na našom správaní natoľko, že po rokoch nie sme schopní žiť s partnerom. Napokon, na otázku, či má partnerský život význam sa pokúsilo už odpovedať veľa filozofov. Najčastejšie skončili pri otázke „ Aký má zmysel?“. Tí čo nezažili nepochopia, tí , čo to poznajú, neprezradia, lebo to nie v slovách, v mozgu… Pragmatici chápu, že manželstvo ako spájanie prostriedkov, výhod a majetkov význam má. Romantici majú iný názor a hoci ho workoholici neodmietajú, často svojím ponímaním  spôsobujú v ňom veľkú šarapatu. Niekedy je manželstvo aj o spoločnom bývaní . Aspoň naša západná kultúra to tak vníma.

Počet singlov narastá
Preto môžeme povedať, že v roku 1999 žilo v EU v priemere 26% ľudí v byte samo. V Nemecku to bolo až 33% a trend bol stúpajúci. Vo Veľkej Británii sa predpokladá, že bude žiť osamote v roku 2003 8 000 000 ľudí. Najväčší nárast zaznamenali v Amerike. Rok 2003 prinesie samotu 44 OOO OOO samotných žien. V Austrálii je nezadaná tretina mužov a žien vo veku do 53 rokov a štvrtina štyridsiatnikov. V Taliansku  je to približne rovnaké. Kým v roku 1960 boli nezadané dve percentá päťdesiat ročných Hispániek v ich rodnej zemi, tento rok to bude rovná polovica.

Túžba ostáva
Tieto čísla však nesvedčia o tom, že rodina je na ústupe. Veľká väčšina singlov túži po rodine a deťoch. Len si ju často  nemôžu dovoliť. Bránia im v tom ekonomické, politické a zdravotné problémy. Mladí sú príliš orientovaní na blahobyt. Radšej ako  aby riskovali manželstvo v chudobe,  si užijú na cestách. Nová generácia žien je ekonomicky samostatná, agresívnejšia a pohodlnejšia ako tá predtým. Slobodní a úspešní muži tiež netúžia po rodine, chcú radšej voľné zväzky, ktoré obmieňajú podľa nálad a ročného obdobia, len aby nemuseli pripustiť takú slabosť, že sú zamilovaní šťastní. Títo muži, ktorí si často veľmi starostlivo pestujú telo a míňajú veľa peňazí na veci,  ktoré majú radi a ich bavia napríklad, autá, počítače, kamery, lyže,  potápacie skafandre, CD-nosiče a DVD majú už v USA prezývku. SIMON – podľa prvých písmen slov Single- sám, Immature- nezrelý, Male- muž, Obsesive – posadnutý, Narcis – ten, kto ľúbi iba seba. Ich antagonizmom  sú úspešné ženy so sklonom k feminizmu.

Veľa trpia
Osamelosťou často trpia rozvedené ženy s viacerými deťmi, ktorých nádej na nové partnerstvo je malá a oni sa už nevládzu samy starať o deti. Rozvedení muži, ktorí sa boja, že stratia vplyv na výchovu svojich detí. Vdovci a vdovy  a príliš nároční ľudia, ktorí si nedokážu nájsť partnera, čo by dokázal uspokojiť ich často neprimerané požiadavky a nároky. Svet singlov si nevyberá sú v ňom rovnako hviezdy šou biznisu, politici, ale aj robotníci a bezdomovci.
 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.