Čo vás môže trápiť a ako proti tomu bojovať
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 27.1.2003 00:00
Kategória : Tipy, triky
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Prichádzate z práce ako zbitý pes. Moderná doba prináša moderné riešenia, ale nie všetky z nich sú zdraviu prospešné. Mnohí muži prichádzajú z práce s bolesťami hlavy a pocitom šialenej únavy. Dôvodov na to môže byť hneď niekoľko. Pokiaľ ste druhým mužom firmy, je dôvodom vášho neutešeného stavu silný stres. Americkí vedci zistili, že muž, ktorý stojí vo firme na veľmi významnej pozícii s veľkou zodpovednosťou a zároveň je na neho vyvíjaný tlak z hora, od najvyššieho šéfa, je vystavený trojnásobne vyššej záťaži ako všetci ostatní vo firme. Je to preto, že nadriadenému na prvom mieste pomáha pri odbúravaní stresu pocit moci a muži na nižšom stupni riadenia sú zaťažení menšou zodpovednosťou.

Prichádzate z práce ako zbitý pes. Moderná doba prináša moderné riešenia, ale nie všetky z nich sú zdraviu prospešné. Mnohí muži prichádzajú z práce s bolesťami hlavy a pocitom šialenej únavy. Dôvodov na to môže byť hneď niekoľko. Pokiaľ ste druhým mužom firmy, je dôvodom vášho neutešeného stavu silný stres. Americkí vedci zistili, že muž, ktorý stojí vo firme na veľmi významnej pozícii s veľkou zodpovednosťou a zároveň je na neho vyvíjaný tlak z hora, od najvyššieho šéfa, je vystavený trojnásobne vyššej záťaži ako všetci ostatní vo firme. Je to preto, že nadriadenému na prvom mieste pomáha pri odbúravaní stresu pocit moci a muži na nižšom stupni riadenia sú zaťažení menšou zodpovednosťou.

Švédski vedci zasa zistili, že veľké percento mužov má alergiu na chemickú látku, ktorá sa u najnovších monitorov používa na zníženie horľavosti plastických dielov. Alergén vyvolávajúci bolesti hlavy, svrbenie a nádchu sa vylučuje celý čas kým je monitor zapnutý. Jediným riešením je, nechať si nainštalovať starší monitor.
 
Chrápete ako hrdzavá píla
Partnerka vás vysťahovala na gauč do obývačky a zatvára všetky dvere, len aby ste ju nerušili šialenými zvukovými kreáciami, ktoré zo sna vydávate? Riešenie môže byť celkom jednoduché. Nechajte si skontrolovať krvný tlak. Vedci v Pennsylvánii zistili, že až 50% chrápajúcich mužov má vysoký krvný tlak. Znamená to, že vás môže neochota partnerky  tráviť s vami noci, zachrániť pred vážnym srdcovo cievnym ochorením. Prvé kroky, ktoré môžete pre svoje zdravie a zníženie nočnej hlučnosti urobiť sú – spať na boku, vyhýbať sa konzumácii alkoholu a udržiavať si primeranú hmotnosť.
Vedci nezistili, čo máte robiť, ak máte hmotnosť chlapa a v spánku sa vždy pretočíte na chrbát, aj keby ste zaspávali na bruchu.

Máte paradentózu
Pomaly sa vám odhaľujú zuby spod ďasien tak, že by sa za to nemusel hanbiť ani vrčiaci pes? Pokiaľ nie ste z rodu Drakulovcov, mali by ste začať piť pomarančovú, či grapefruitovú šťavu. Ukázalo sa, že už jeden pohár tohto zdraviu prospešného moku /rozhodne nemôže byť z krabice s nápisom 100% šťava z pomarančov/ znižuje až o stopäťdesiat percent riziko vzniku a rozvoja paradentózy. Zároveň, ak do svojho tela dostanete viac ako 60 miligramov prírodného vitamínu C, bránite sa aj pred vznikom rakovinových nádorov. Nezabudnite, že scorbut účinne liečili kedysi konzumáciou surových zemiakov. Ešte stále sú o niečo lacnejšie.
 
Je dobré bicyklovať
Možno ste sa pod vplyvom úspechov cyklistov v našej politike rozhodli presedlať z behu na bicykel. Možno vás pri tom motivoval strach zo škodlivosti behu pre vaše kosti. Chyba. Nové výskumy škótskych vedcov poukázali na to, že profesionálni cyklisti majú menšiu kostnú hmotu, ako muži, ktorí žijú sedavým spôsobom života. To znamená, že ich kosti sú slabšie. Odhoďte preto bicykel a radšej sa občas prebehnite. Pár kilometrov po stredne tvrdom teréne v kvalitnej obuvi vám rozhodne nemôže uškodiť.

Zmenšujete sa?
Zrejme ste si to všimli na svojom otcovi, či dedkovi. Z vysokého chlapa sa pomaly stával „vetchý človek“. Nie je to iba tým, že vy ste rástli. Strata centimetrov patrí medzi normálne prejavy veku. Muži sa zvyknú vekom zmenšiť až o 5 – 6 centimetrov. Aj tomu sa však dá zabrániť. Vedci zistili, že telesná aktivita – najmä bežné aeróbne cvičenie, má veľmi pozitívny dopad na udržanie neochabujúcej kostry. Muži, ktorí pravidelne cvičili sa podľa tohto výskumu zmenšili v priebehu rokov len o 2 centimetre.
 
Ste hrdina?

Pri futbale ste si vyvrtli koleno. Len čo sa šialená bolesť trochu vytratila, okamžite ste sa hnali späť a ukazovali spoluhráčom čo všetko vydržíte. Chyba. Ak si pri akomkoľvek športe poraníte koleno, nikdy v športovaní nepokračujte. Môžete si tým privodiť v neskoršom veku osteoartritídu. Napínanie už poškodených kolenných väzov spôsobuje vznik jazvičiek a narušení, ktoré vaše telo už nikdy neodkáže úplne zaceliť. Pred kamarátmi sa síce ukážete v najlepšom svetle, ale v starobe vás budú prenasledovať nepríjemné bolesti.

Čo o vás hovorí plešina
Fínski vedci zistili, že muži, ktorí začínajú plešivieť už pred tridsiatym rokom života, sú vystavení omnoho väčšiemu nebezpečenstvu, že získajú niektorú z chorôb spojených s pôsobením inzulínu. Napríklad hypertenzia, arterioskleróza, cukrovka, choroby krvného obehu, či srdca. Riziko môžete znížiť tým, že si udržíte primeranú hmotnosť, budete pravidelne cvičiť, nebudete fajčiť a budete sa správne stravovať. Navyše by ste mali vypiť minimálne dve šálky pravého čaju denne. Vlasy vám síce znova nenarastú, náladu budete mať pod psa, ale neochoriete. Nie je lepšie spoľahnúť sa na to, že mnohé ženy milujú plešatých mužov?                        



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.