Joga pre oči
Autor(ka) : Natália Krížová
Dátum a čas : 29.1.2003 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Chcete pokojne pozerať do budúcnosti? Potom si chráňte oči. Dokonca aj keď nemáte ani jedinú vrásku, každý deň používajte očný krém a robte si krátku masáž viečok. Takisto si trénujte zrak. Takmer tri štvrtiny informácii sa dostávajú do mozgu prostredníctvom očí. Žiaľ, práve zrak – najdôležitejší z ľudských zmyslov, sa kazí najrýchlejšie. Vedci odhadujú, že zle vidí sedem z desiatich ľudí mladších ako tridsať rokov. Možno preto si mnohí nedovidia ani na špičku svojho nosa...

Chcete pokojne pozerať do budúcnosti? Potom si chráňte oči. Dokonca aj keď nemáte ani jedinú vrásku, každý deň používajte očný krém a robte si krátku masáž viečok. Takisto si trénujte zrak. Takmer tri štvrtiny informácii sa dostávajú do mozgu prostredníctvom očí. Žiaľ, práve zrak – najdôležitejší z ľudských zmyslov, sa kazí najrýchlejšie. Vedci odhadujú, že zle vidí sedem z desiatich ľudí mladších ako tridsať rokov. Možno preto si mnohí nedovidia ani na špičku svojho nosa...

Zrak nám kazia počítače a televízia. Presnejšie kmitavý obraz a rýchle zmeny farieb na obrazovke.  Už po hodine pozerania na monitor sú unavené nielen oči, ale aj svaly, ktoré nimi pohybujú. Po istom čase prichádza k tzv.akomodačnému kŕču: šošovka aj celý optický systém sa prispôsobujú videniu zblízka. Ak tieto poruchy trvajú dlhší čas a opakujú sa, vyvolávajú krátkozrakosť. Je zaujímavé, že v oblastiach neskazených modernou technikou, ako je napríklad  Tibet alebo povodie Amazonky, potrebuje okuliare sotva jeden zo sto obyvateľov. Očiam škodí aj klimatizácia. Suchý vzduch vysušuje rohovku. Oko, nechránené slzami, je omnoho náchylnejšie na podráždenia, je červené a páli. Ak očiam nepomáhame napr. kvapkami (tzv.umelé slzy), viečko odiera rohovku a môže ju poškodiť. Prinavrátiť očiam stratenú ostrosť videnia je ťažké. Preto sa rozhodne oplatí dbať na to, aby naše oči ostali čo najdlhšie zdravé.
Vhodne umiestnite svetlo.
Na prácu je najlepšie prirodzené svetlo. Ak ho je primálo, nainštalujte si v izbe dve lampy. Jedna z nich by mala rovnomerne osvetľovať miestnosť a druhá stôl, pri ktorom pracujete. To umožní eliminovať priveľké kontrasty, ktoré očiam škodia. Rovnaká zásada platí aj pri pozeraní televízie.
Udržujte vzdialenosť.
Oči majú radi voľné priestranstvo. Sú uspôsobené na časté hľadenie do diaľky. Vďaka tomu naši predkovia včas zbadali hroziace nebezpečenstvo . Dnes celé dni pozeráme do blízka. Keď čítame alebo pracujeme pri počítači, nútime svalstvo očí pracovať viac, ako vládze. Knižku by sme mali držať vo vzdialenosti najmenej 35 cm a pri počítači sedieť aspoň pol metra od monitora. Televíziu pozerajte zo vzdialenosti najmenej päťnásobku uhlopriečky obrazovky.
Doprajte očiam oddych
Vyčerpáva ich čítanie aj práca pri počítači, pretože vtedy sú nehybné. Preto si aspoň raz za hodinu urobte krátku prestávku, zrakom obkreslite niekoľko imaginárnych kôl, predstavte si, že pozeráte na hory, more alebo jednoducho vyzrite cez okno. Môžete sledovať pohybujúcich sa ľudí alebo autá. Dokonca aj keď pozeráte zaujímavý film, odtrhnite zrak na chvíľu od televízora. Počas reklamných prestávok zavrite oči a dovoľte im oddýchnuť si.
Dbajte o vhodnú stravu
Ak vám počas dňa vysychajú spojivky a na súmraku vidíte horšie, príčinou je  nedostatok vitamínu A. V spojení s bielkovinou zvanou biopsín vytvára farbivá receptorov zodpovedných za ostrosť zraku a rozlišovanie farieb. Nájdete ho v pečeni, žĺtkoch, smotane.
Chráňte oči pred slnkom
Ultrafialové lúče im škodia. Najmä vtedy, keď sa odrážajú od vody alebo snehu. Preto noste slnečné okuliare nielen v lete, ale aj počas slnečných zimných dní. Ak chodíte na lyže, neľutujte investovať do špeciálnych okuliarov s bočnými clonami.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.