Pohár pomarančového džúsu pomáha chrániť kĺby |
||
Autor(ka) : Jana Osuská Dátum a čas : 10.4.2003 00:00 Kategória : Výživa WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Máte rady pomaranče, či grapefruity milé dámy? Alebo vás nebodaj trápi artritída? Tak potom je práve pre vás užitočná nasledujúca informácia. Ako tvrdia americkí vedci, pohár pomarančového džúsu alebo polovica grapefruitu na raňajky pomáha zredukovať riziko vzniku reumatickej artritídy. Odborníci z Mayo Clinic v Rochesteri chcú tomuto zisteniu venovať podrobnejší výskum. Už teraz však na základe prvých štúdií zistili, že zlúčenina obsiahnutá v citrusoch, sa spája so znížením rizika reumatickej artritídy. | ||
Pohár pomarančového džúsu pomáha chrániť kĺby Máte rady pomaranče, či grapefruity milé dámy? Alebo vás nebodaj trápi artritída? Tak potom je práve pre vás užitočná nasledujúca informácia. Ako tvrdia americkí vedci, pohár pomarančového džúsu alebo polovica grapefruitu na raňajky pomáha zredukovať riziko vzniku reumatickej artritídy. Odborníci z Mayo Clinic v Rochesteri chcú tomuto zisteniu venovať podrobnejší výskum. Už teraz však na základe prvých štúdií zistili, že zlúčenina obsiahnutá v citrusoch, sa spája so znížením rizika reumatickej artritídy. V rámci štúdie vedci zistili, že ženy, ktoré konzumovali málo beta-kryptoxantínu obsiahnutého v citrusoch, boli náchylnejšie na vznik ochorenia kĺbov. Súvislosť medzi stravou a reumatickou artritídou však musia potvrdiť ďalšie výskumy. Okrem prijímania vysokých dávok beta-kryptoxantínu riziko ochorenia efektívne znížili aj potravinové doplnky obsahujúce zinok. Jediným rizikovým faktorom pre vznik reumatickej artritídy je genetika. Ochorenie sa prejavuje oslabením kĺbov, je to chronický stav sprevádzaný bolesťou, neohybnosťou a opuchmi kĺbov. Fajčenie zvyšuje riziko krvácania do mozgu Vedci z univerzitnej kliniky v nemeckom Münsteri v spolupráci s kolegami z Harvard Medical School v Bostone dokázali súvislosť medzi fajčením a krvácaním do mozgu. Ľudia, ktorí za deň vyfajčia viac ako jednu škatuľku cigariet, sú totiž vystavení dvakrát väčšiemu riziku mŕtvice spôsobenej krvácaním do mozgu, ako nefajčiari. Skutočnosť, že fajčiari sú náchylnejší na mŕtvicu, je známa už dlho. Bolo to však dokázané iba pre najbežnejšiu formu mŕtvice - infarkt mozgu. Nové poznatky sú výsledkom vyhodnotenia dát výskumu s názvom Physicians' Health Study. Americká štúdia obsahuje údaje o zdravotnom stave 22.000 lekárov v rokoch 1982-2002. V porovnaní s nefajčiarmi mali lekári, ktorí vyfajčili jednu škatuľku cigariet denne, o 60 percent vyššiu náchylnosť na krvácanie do mozgu. Pri spotrebe viac ako jednej škatuľky denne stúplo toto riziko o 2,1-násobok. Nemeckí vedci porovnali aj obidve formy krvácania do mozgu. Ukázalo sa, že fajčenie zvyšuje o 3,6-násobok hrozbu subarachnoidálneho krvácania (krvácanie v priestore medzi povrchom mozgu a lebkou). Je to podstatne viac ako riziko iných krvácaní do mozgového tkaniva. Okrem nefajčiarov sú menej rizikovou skupinou aj bývalí fajčiari. Nepodarilo sa však zistiť, ako rýchlo po skoncovaní s týmto neduhom sa hrozba mŕtvice znižuje. ©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |