Chcete dlhšie žiť? Schudnite!
Autor(ka) : Iveta Michalková
Dátum a čas : 24.4.2003 00:00
Kategória : Dokonalá
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Áno, znie to pekne. Ale ako na to? Je predsa rozdiel „zhadzovať“ 3 kilogramy, alebo 30. Rozdiel je však len v tých kilogramoch. Ak nemáte vhodnú motiváciu, tak sa nedonútite začať ten náročný boj s nadváhou ani pri tých troch kilách navyše. Možno to aj vy, milé dámy poznáte. Pribrali ste len jeden kilogram a ospravedlňujete si to sama pred sebou, že to ešte nič nie je a kedykoľvek si s ním poradíte. Nuž, s jedným, či dvoma kilogramami sa to ešte dá, ale treba začať, lebo sa veľmi ľahko môžete dopracovať až k tým tridsiatim navyše a to je už tvrdšia práca dať ich dole.

Áno, znie to pekne. Ale ako na to?  Je predsa rozdiel „zhadzovať“ 3 kilogramy, alebo 30.  Rozdiel je však len v tých kilogramoch. Ak nemáte vhodnú motiváciu, tak sa nedonútite začať ten náročný boj s nadváhou ani pri tých troch kilách navyše. Možno to aj vy, milé dámy poznáte. Pribrali ste len jeden kilogram a ospravedlňujete si to sama pred sebou, že to ešte nič nie je a kedykoľvek si s ním poradíte.  Nuž, s jedným, či dvoma kilogramami sa to ešte dá, ale treba začať, lebo sa veľmi ľahko môžete dopracovať až k tým tridsiatim navyše a to je už tvrdšia práca dať ich dole.


Motivácia, prvý krok k úspechu
Ak máte ťažkosti s motiváciou  potrebnou na začatie chudnutia,  možno vás poteší informácia, že už len pokus o schudnutie môže znamenať dlhší život. Najnovšia americká  štúdia totiž ukázala, že u ľudí nad 35 rokov s nadváhou a obezitou, ktorí sa pokúsili znížiť svoju hmotnosť odborníci pri dlhodobom pozorovaní zaznamenali tendenciu k dlhšiemu  životu  v porovnaní s tými, ktorí sa schudnúť ani nepokúsili. Tento pozitívny  efekt sa  navyše prejavoval aj v prípadoch, keď bola snaha o zhodenie prebytočných  kilogramov neúspešná. 

Ako začať
Ľudia s nadváhou, ktorí chcú schudnúť, by mali urobiť niekoľko zdravých zmien vo  svojej  životospráve a stravovacích návykoch. Prejaví sa to u nich  pozitívne na celkovom  zdravotnom stave, čo sa následne odrazí aj na dĺžke života - aj keby  sa im nepodarilo  schudnúť. Hoci sa na zdraví  pozitívne odrazí každý pokus o schudnutie, najvýraznejšie  sa na dĺžke života prejaví úspešné zníženie hmotnosti. Vedci už tradične  odporúčajú robiť postupné, no permanentné zmeny v stravovaní a pohybových aktivitách.  To však znamená,  že by nás tieto zmeny mali tešiť a nie otravovať. Aby sa nestalo to, čo aspoň raz zažila asi každá z tých žien, ktoré sa rozhodli schudnúť pomocou „osvedčených“ diét. Jo-jo efekt. To znamená, že po skončení trápenia s počítaním kilojoulov, či  konzumáciu len niektorých zaručených potravín sa vaša hmotnosť vráti závratnou rýchlosťou späť a pribudne ešte aj čosi navyše. Stane sa opak toho, čo sme vlastne chceli. Na diéte sa predsa nedá žiť celý život.  Pokiaľ si to však už nevyžaduje zdravotný stav.

Vyskúšajte túto radu
Zabudnite na diéty spojené s neustálym pocitom hladu! Vyše dve tretiny žien nie sú spokojné so svojou váhou a aspoň raz v živote to skúsia s nejakou diétou. Počítame  kilojouly, vyčítame si a trápime sa, že sme zjedli viac, alebo niečo iné, než čo sme mali a mohli. Neustále musíme myslieť na to, čo jeme, a či ešte môžeme jesť. Výsledok? Narušený pohľad na vlastné telo, človek sa cíti stále tučný, aj keď to tak v skutočnosti vôbec nie je. Nepočítajte kilojouly, netrýznite svoje telo všelijakými nízkoenergetickými potravinami väčšinou neurčitej chuti, ktoré jete z povinnosti, mysliac pritom hoci na vyprážaný rezeň. Cesta k štíhlej postave nevedie totiž cez diéty a hladovanie, ale cez dobré a fungujúce spaľovanie. Finta spočíva v tom, že naše telo musíme skrátka naučiť bez problémov a ukladania tukových vankúšikov rýchlo spáliť všetko, čo zjeme.

Jedzte s chuťou!
Až keď sa prestaneme trápiť s diétami a neustálymi myšlienkami na naše tukové vankúšiky, získame opäť zdravý vzťah k jedlu a často sa dostaví vytúžený výsledok: začneme chudnúť. Podľa odborníkov na zdravú výživu je to tým, že ak jedlo vychutnávame, skonzumujeme ho vlastne menej.

Prečo hladovanie nepomáha?
Naše telo je ako dokonalý stroj, ktorý sa rýchlo prispôsobuje zmeneným podmienkam. Ak často striedame obdobia hladovania s normálnym jedením, naša látková výmena sa naruší, prispôsobí sa neustálej redukcii stravy a reaguje jej lepším zužitkovaním. Pri diéte telo spaľuje najprv cukry, potom bielkoviny a nakoniec siahne aj na tukové rezervy. Začneme  chudnúť. Ale náš organizmus má schopnosť prispôsobiť sa a po krátkom čase si zvykne na menšie množstvo kilojoulov a proces spaľovania sa spomalí. Naše telo dostalo varovný signál, že sa musí brániť proti vyhladovaniu, a tak prestáva čerpať z tukových rezerv. Nielenže nechudneme, ale cítime sa stále unavené a vyčerpané. Ale najväčšie sklamanie príde po skončení diéty. Keď začnete opäť prijímať normálne množstvo stravy pre už prispôsobený organizmus je to vlastne viac energie, ako momentálne dokáže spáliť, pretože sa naučil prežiť aj s menším množstvom potravy a spomalil spaľovanie. Výsledok: začneme priberať. Najhoršie je, že telo si už natrvalo zapamätá, že môže dôjsť k nedostatku potravy a pri ďalšej diéte už oveľa rýchlejšie ako predtým spomalí látkovú výmenu a stráži tukové rezervy.

Čo naozaj pomáha?
Každý môže svoje telo postupne priviesť k tomu, že dokáže spáliť každé jedlo tak dokonale, že sa nezačnú ukladať tukové vankúšiky. Dôležité je dodržiavať tieto pravidlá:
- Jedzte pravidelne: tri hlavné jedlá denne v rovnakom čase.
- Raňajkujte! Ak vynecháte raňajky, neschudnete, len budete unavené a bez nálady. Naopak, zdravé a sýte jedlo, napríklad celozrný chlebík s marmeládou, je ten správny štartér na fungujúcu tráviacu činnosť.
- Vychutnávajte: Jedzte pomaly, každé sústo dobre požujte, odhryzujte malé kúsky a na jedle si pochutnávajte. Pretože, kým do mozgu príde správa, že sme sýti, trvá to asi dvadsať minút. Preto treba jesť pomaly.
- Pite vodu: Denne by ste mali vypiť dva až tri litre vody. Výrazne popoženie látkovú výmenu a je výborná na prečistenie organizmu. Okrem toho pohár vody pred jedlom stlmí veľký hlad.
-Pohybujte sa!: Bez pohybu je chudnutie a najmä poriadne trávenie prakticky nemožné. Postačí polhodina rýchlej chôdze alebo bicyklovania denne. Vynikajúce je aj plávanie, okrem toho, že pomôže spáliť energiu, odľahčí chrbticu.

Je jedno, či beháte, plávate, alebo sa bicyklujete. Energiu navyše  spálite len  vtedy, keď sa  pred  touto aktivitou najprv poriadne rozcvičíte.  Podľa zistení vedcov z University  of  Strathclyde v Glasgowe poriadna rozcvička pomáha spáliť viac kilojoulov už len tým,  že zabezpečí, že neprestanete cvičiť priskoro. Podľa štúdie sa pri cvičení, ktorému predchádzala  riadna rozcvička, do krvi a svalov uvoľňovalo menej kyseliny mliečnej. Práve táto  kyselina  spôsobuje nepríjemné pálenie namáhaných svalov - tzv. svalovku, ktorá v  konečnom  dôsledku  od cvičenia odrádza.  

Okrem rozcvičky uľahčuje cvičenie aj hudba: ľahšie sa cvičí do rytmu obľúbených piesní.  Štúdie dokázali, že tento druh pasívneho odvrátenia pozornosti znižuje  vnímanie  únavy  pri cvičení. To značí, že pri obľúbenom songu sa zdá aj cvičenie menej namáhavé. 

Dobrým spôsobom rozcvičky je napríklad najprv niekoľkominútové pomalé precvičovanie  vybraných cvikov, následný strečing a potom návrat k cvikom.  Tie je však potom už potrebné  vykonávať s narastajúcou intenzitou.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.