Letné chudnutie s pôžitkom I.časť
Autor(ka) : Iveta Michalíková
Dátum a čas : 27.8.2003 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Možno aj vy patríte medzi tých nešťastníkov, ktorí zistili, že sa plavky akosi zmenšili, že obtiahnuté sexi tričko či minisukňa sú až príliš obtiahnuté...

Možno aj vy patríte medzi tých nešťastníkov, ktorí zistili, že sa plavky akosi zmenšili, že obtiahnuté sexi tričko či minisukňa sú až príliš obtiahnuté...

Ak potrebujete upraviť váhu smerom dolu len o dva-tri kilogramy, s trochou pevnej vôle by to nemal byť neriešiteľný problém. A pri dobrej diéte nemusia vyjsť naprázdno ani vaše chuťové poháriky. Na rýchle upravenie váhy sú ideálne letné bleskové diéty. V teplých mesiacoch zje človek aj tak menej, má chuť skôr na ľahšie jedlá - na ovocie, zeleninové šaláty či na hydinu alebo rybacinu. Najmä potraviny rastlinného pôvodu sú chudobné na tuky, ale obsahujú veľa vody, balastných látok, ktoré zasýtia, a bioaktívnych substancií. Tie sa starajú aj o lepšie spaľovanie tukov. Nemôžeme zabúdať ani na desiatky tzv. fytochemikálií, ktoré chránia organizmus pred škodlivými vplyvmi. Najznámejšie z nich sú karotenoidy, polyfenoly a fytoestrogény, ktoré znižujú riziko ochorenia na rakovinu, normalizujú krvný tlak a pôsobia ako prevencia proti infarktu. V nasledujúcich diétach, ktoré majú rôzne trvanie - od dvoch do päť dní - by ste mali schudnúť medzi 1,5 až 2,5 kilogramami. A čo potom? Vedci zaoberajúci sa výživou a lekári sú v tomto jednotní - z dlhodobého hľadiska je pre organizmus najlepšia strava chudobná na tuky. Najdôležitejšie pritom je, aby denná spotreba tukov nebola vyššia ako 60 gramov. To je množstvo, ktoré dokáže organizmus denne spáliť a premeniť na energiu.

Stredomorská diéta

Trvá 5 dní, úbytok na váhe by mal byť asi 2,5 kilogramu.

Princíp: 800 kalórií denne, je bohatá na bielkoviny, uhľohydráty, vitamíny a minerálne
látky, obsahuje málo tuku - len vo forme olivového oleja. Posilňuje sa pri nej imunitný systém, pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi, chráni srdce a cievy. Ak by sa vám zdalo päť dní málo, môžete si ju predĺžiť maximálne o týždeň, pretože z dlhodobého hľadiska je tento príjem kalórií, a tým aj výživných látok nedostatočný.

RAŇAJKY - 5 návrhov (po 200 kalórií)

Ovocný šalát s jogurtom. Nakrájať na kocky 1 kivi a 150 g červeného melóna, pridať 1 nízkotučný jogurt a strek citrónovej šťavy.

Grisini s hruškou. 3 grisini s 1 plátkom hydinovej alebo morčacej šunky, k tomu 1 hrušku.

Ovčí syr s paradajkami. Nakrájať na kocky 50 gramov ovčieho syra, 250 gramov paradajok, pridať 3 čierne olivy a zamiešať.

Broskyne s orechami. Nakrájať na plátky 2 broskyne, zaliať jedným bielym nízkotučným
jogurtom a posypať jednou čajovou lyžičkou nasekaných orechov.

Melón so šunkou. Nakrájať na kocky 200 gramov žltého melóna, pokvapkať citrónovou šťavou a servírovať s 2 plátkami chudej morčacej alebo kuracej šunky.

DESIATA ALEBO OLOVRANT ( po 50 kalórií)

1 malá broskyňa, alebo 1 malá nektarinka, alebo 100 g žltého melóna, alebo 150 g červeného melóna, alebo 1 kivi, alebo 150 g jahôd, alebo 150 g malín, alebo 75 g hrozna, alebo 1 malé jablko, alebo 1 malá hruška, alebo pol grapefruitu.

OBED - 4 návrhy (po 250 kalórií)

Jahňacina s cukinou. 100 g jahňacieho filetu umyť, osušiť, okoreniť a 5 minút opekať na 1 lyžičke horúceho olivového oleja. Odložiť a na výpeku tri minúty opražiť 2 cukiny nakrájané na plátky. Potom cukiny osoliť a okoreniť, posypať šalviou, pokvapkať citrónovou šťavou a jedným strúčikom nakrájaného cesnaku. K tomu pripraviť dip (studená hustá omáčka, ktorá sa podáva ako príloha) zo 100 g nízkotučného krémového tvarohu, cesnaku, soli a korenia.

Teľací rezeň s citrónom. 2 teľacie rezne (po 80 g) rozkrojiť na polovicu a opiecť na 1 lyžičke olivového oleja - z každej strany asi minútu. Potom posoliť a pokoreniť. Nakrájať na plátky pol citróna a dva strúčiky cesnaku. Cesnak s citrónom a trochou rozmarínu dať do ohňovzdornej misy, na to položiť rezne, posypať 1 lyžicou parmezánu a dať na chvíľu zapiecť. Podávať so 150 gramami špenátu, ktorý pripravíme so 4 lyžicami vývaru, ochutíme soľou, cesnakom, čiernym korením a muškátovým orieškom.

Rybie filé s paradajkami. 150 g filé pokrájať na kúsky, posoliť, pokoreniť a opiecť na 1 lyžičke olivového oleja. Pridať 200 gramov pokrájaných paradajok (bez šupky) a 3 pokrájané čierne olivy, pokoreniť a asi 5 minút variť. Potom posypať petržlenovou vňaťou. Podáva sa s plátkom bagety.

Makaróny all arrabiata. Uvariť v slanej vode 40 g makarónov. Nakrájať a upražiť na 1 lyžičke olivového oleja 1 cibuľu, pridať 250 g nakrájaných paradajok, trošku čili a bazalky a asi 5 minút dusiť. Potom vyliať na pripravené makaróny.

VEČERA - 5 návrhov (po 250 kalórií)

Marinovaná zelená fazuľka. Uvariť v slanej vode 250 g zelenej fazuľky, nechať odkvapkať a vychladnúť, pridať 1 nakrájanú papriku, jednu paradajku a 1 cibuľu. Zaliať nálevom zo 6 polievkových lyžíc vývaru, 1 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžičky olivového oleja, soli, korenia, tymiánu. Podávať s dvoma plátkami knacke-brotu.

Grécky šalát. Nakrájať na kúsky dve paradajky, 250 g šalátovej uhorky, 1 cibuľu. Zmiešať a zaliať marinádou z 3 lyžíc vývaru, 1 lyžice octu, 1 lyžičky olivového oleja, soli, korenia. Pridať 40 gramov ovčieho syra. Podávať s plátkom bagety.

Šalát s kuracími prsiami. Nakrájať 50 g hlávkového šalátu a 200 g paradajok, ochutiť bazalkou, soľou, čiernym korením a pol lyžičkou olivového oleja. K tomu 125 g kuracích pŕs, ktoré osolené a okorenené opečieme na pol lyžičke oleja alebo ugrilujeme.

Mrkva s cesnakom. Nakrájať priečne alebo nastrúhať 300 g mladej mrkvy, udusiť na lyžičke olivového oleja, pridať roztlačené 2 strúčiky cesnaku a krátko opiecť. Zaliať 100 ml zeleninového vývaru a asi 4 minúty variť. Potom vmiešať niekoľko lístkov petržlenovej vňate. Pridať 10 g mandľových lupienkov a podávať s 2 plátkami knackebrotu.

Zeleninová zmes. Nakrájať na štvrťky, resp. na plátky 1 papriku a 1 cukinu, opiecť 5 minút na pol lyžičke horúceho oleja, osoliť a okoreniť. Potom nakrájať nadrobno 30 gramov zelených olív, zmiešať s 1 lyžičkou bazalky. Cukiny a papriky natrieť 40 g nízkotučného roztierateľného syra a na to dať pokrájané olivy. Podávať s 1 plátkom celozrného chleba.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.