Vaše oči a počítač
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 12.9.2003 00:00
Kategória : Tipy, triky
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

S rastúcim významom modernej techniky sa menia požiadavky na kvalitu a presnosť videnia. Miesto veľkej telesnej námahy sa stále častejšie stretávame s psychickou záťažou a obrovským množstvom informácii, ktoré musíme vnímať. Tieto prijaté informácie stále častejšie spracovávame pomocou počítača a tým kladieme nesmierne nároky na naše oči. Zrak vtedy začína hrať veľmi dôležitú úlohu.

S rastúcim významom modernej techniky sa menia požiadavky na kvalitu a presnosť videnia. Miesto veľkej telesnej námahy sa stále častejšie stretávame s psychickou záťažou a obrovským množstvom informácii, ktoré musíme vnímať. Tieto prijaté informácie stále častejšie spracovávame pomocou počítača a tým kladieme nesmierne nároky na naše oči. Zrak vtedy začína hrať veľmi dôležitú úlohu.

Nikto si nemusí robiť starosti, že by z moderných počítačov mohlo vzísť nejaké nebezpečenstvo alebo dokonca poškodenie nášho zraku. Napriek tomu práca pri monitore kladie na oči vysoké nároky. Denne musia naše oči zvládnuť rozdielne vzdialenosti medzi rukopisom, klávesnicou, monitorom a ešte sa musia prispôsobovať rôznemu stupňu jasu a kontrastu.
Dôležitou zložkou pracoviska je správne osvetlenie. Svetlá by mali vyť umiestnené tak, aby človeku nesvietili priamo do očí. Najčastejšou chybou, ktorá sa môže vyskytnúť je tvz. nepriame oslnenie. Ide o odrazy a zrkadlenie na povrchu obrazovky. Dokonca aj svetelné zdroje umiestnené na strope alebo postranné okná môžu vytvárať na obrazovke rušivé odlesky. Najvhodnejšie je osvetlenie s pozdĺžnym zavesením (neónové žiarovky). Aby sme dosiahli videnie, ktoré neunavuje oči, musíme zvoliť správnu vzdialenosť medzi okom a obrazovkou a optimálne nasmerovať jednotlivé prvky pracoviska najmenej 45- 60 cm od seba. Pri dlhodobej činnosti pri monitore je nutné urobiť si kratšiu prestávku, aby si oči oddýchli. Časový interval je vhodný v rozmedzí jednej až dvoch hodín. V tejto pauze vykonávajte takú prácu, ktorá Vaše oči nenamáha, napr. môžete vybaviť telefonáty. Počas práce je dobré občas zamieriť pohľadom do diaľky, doprajeme tak očiam príjemnejšie uvoľnenie.
Prieskum dokázal, že 30% ľudí pri počítači nenosí správne okuliare alebo ich nenosí vôbec. Ideálne okuliare by mali mať i antireflex, ktorý odstraňuje zostatkové odlesky a zlepšuje pohľad cez šošovku. Najvhodnejšie sú špeciálne šošovky na počítač, umožňujúce dobré videnie do blízka, na monitor i pohyb v miestnosti.

Vyšetrenie očí - kedy?
Doporučujú sa pravidelné vyšetrenia zraku, výkon očí sa môže behom niekoľkých rokov meniť. Preventívne vyšetrenie je vhodné minimálne raz za tri roky.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.