Poškodenie mozgu z dôvodu nedostatku kyslíka u novorodencov možno redukovať
Autor(ka) : Iveta Michalíkova
Dátum a čas : 30.9.2003 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Nedostatok kyslíka krátko pred narodením, počas pôrodu alebo bezprostredne po ňom môže viesť k poškodeniu mozgu novorodencov a je jednou z najčastejších príčin vývojových porúch, vyskytujúcich sa u malých detí.

Nedostatok kyslíka krátko pred narodením, počas  pôrodu alebo bezprostredne po ňom môže viesť k poškodeniu mozgu novorodencov a je jednou z najčastejších príčin vývojových porúch, vyskytujúcich sa u malých detí.  Vedci z univerzity v Bochume najnovšie objavili, že jeden z liekov, ktorý sa podáva pri mŕtvici, môže znížiť poškodenie mozgu z dôvodu nedostatku kyslíka až o 80 percent.

Proti spomínanému vážnemu ochoreniu však bojuje aj samotná príroda, tvrdia  odborníci z Univerzitnej nemocnice v Bochume. Osvedčilo sa podávanie prírodného kreatínu  budúcim  mamičkám. Lekári prišli taktiež na to, že rozsiahlym škodám, ktoré u novorodencov spôsobuje  nedostatok kyslíka, možno zabrániť ľahkým znížením teploty mozgu približne o  tri stupne Celzia v prvých dvoch hodinách po komplikovanom príchode na svet.  Aplikovaniu  hypotermie mienia odborníci z Bochumu venovať zvýšenú pozornosť v budúcich štúdiách. Pri hľadaní náhrady za poškodené nervové bunky siahli lekári aj po kmeňových bunkách,  získaných z pupočníkovej krvi novorodencov. Ukázalo sa, že tieto bunky sú v laboratórnych podmienkach schopné vyvinúť sa na komplikované nervové bunky.  Odborníci  sústreďujú momentálne svoju pozornosť na mechanizmy, pomocou ktorých by dokázali kmeňové bunky  zaujať svoje miesto v organizme a nahradiť poškodené bunky. 


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.