Srdcovocievne ochorenia súvisia s nesprávnou výživou
Autor(ka) : Zuzana Konečná
Dátum a čas : 22.10.2003 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Nesprávne výživové stravovacie návyky sa v rozhodujúcej miere podieľajú na výskyte srdcovocievnych a nádorových ochorení slovenského obyvateľstva. Tieto ochorenia sú pritom vo viac ako troch štvrtinách prípadov príčinou predčasných úmrtí u mužov a žien na Slovensku.

Nesprávne výživové stravovacie návyky sa v rozhodujúcej miere podieľajú na výskyte srdcovocievnych a nádorových ochorení slovenského obyvateľstva. Tieto ochorenia sú pritom vo viac ako troch štvrtinách prípadov príčinou predčasných úmrtí u mužov a žien na Slovensku.

Prieskumy v oblasti výživy ukazujú, že stravovacie návyky Slovákov za posledných päť až 10 rokov sú na neželateľnej úrovni. Príjem nežiaducich živočíšnych tukov medzi slovenskou populáciou presahuje o viac ako 50 percent odporúčanú výživovú dávku. Na druhej strane nedostatočná je spotreba vlákniny, vitamínov B, C, E, betakaroténov, kyseliny listovej, minerálnych látok a nenasýtených mastných kyselín, informovala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Iveta Trusková zo Štátneho fakultného zdravotného ústavu SR.
V záujme ozdravenia výživy obyvateľstva lekári odporúčajú obmedziť v jedálnom lístku spotrebu tučných druhov mäsa a výrobkov z nich, plnotučného mlieka, syrov, vajec, cukru, kuchynskej soli a alkoholických nápojov.
Východiskom je tiež zníženie veľkosti porcií jedál, treba jesť päťkrát denne pričom však raňajky by sa nikdy nemali vynechať a preferovať by sa malo v stravnom lístku ovocie a zelenina tak, aby ich denná spotreba predstavovala 400 až 600 gramov. Zabúdať by sa nemalo ani na fyzickú aktivitu 30 minút denne.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.