Počítače ohrozujú ľudské zdravie, sú totiž najväčším zdrojom stresu
Autor(ka) : Zuzana Konečná
Dátum a čas : 6.11.2003 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Pracujete s počítačom? Potom pozor na stres, ktorý ohrozuje vaše zdravie. Podľa najnovšej britskej štúdie sú totiž práve počítače najväčším "zdrojom" stresu na pracovisku.

Pracujete s počítačom? Potom pozor na stres, ktorý ohrozuje vaše zdravie. Podľa najnovšej britskej štúdie sú totiž práve počítače najväčším "zdrojom" stresu na pracovisku.

 Deväť z desiatich opýtaných v ankete priznalo, že ich rozčuľujú pomalé a kolabujúce počítače a premárnený čas potrebný na odstránenie problému, tvrdia odborníci zo spoločnosti Symantec, ktorá sa venuje zabezpečeniu počítačov a sietí.Väčšine užívateľov ide tiež riadne na nervy veľké množstvo nevyžiadaných informácií. Mužov najviac rozčuľujú počítačové vírusy, nevyžiadané e-maily a informácie. Pomalá a kolabujúca sieť zase privádza do zúrivosti predovšetkým ženy. "Nenechajte si tým ale znechutiť prácu s počítačmi, pretože existuje rad spôsobov, ako sa týmto problémom vyhnúť," upozorňuje Kevin Chapman z firmy Symantec. "Ak vás počítač privádza do zúrivosti je najlepšie zhlboka dýchať a snažiť sa zachovať rozvahu. Pomáha aj krátka prestávka," radí Chapman.
Viac ako tretina mužov i žien sa v hneve nad neposlušným počítačom správa nemiestne: nadávajú, kričia, sú agresívni, zúfalo a bez rozmyslu mlátia do klávesnice. Len 40 percent ľudí sa pokúša o praktické riešenie problému, prípadne vyhľadá pomoc odborníkov. Podľa Chapmana sa však problémom s počítačmi dá vyhnúť. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel: nesťahovať veľké množstvo súborov a aplikácií, či pravidelne vymazávať nepotrebné súbory, ktoré sa ukladajú do počítača pri surfovaní na internete.
Vzhľadom na to, že ľudia trávia s počítačmi stále viac času a potrebujú ich k práci, môžu sa z malých nepríjemností stať veľké problémy. Podľa štúdie britského Výboru pre zdravie a bezpečnosť (HSE), ktorý skúmal 700 manažérov, zdravotné problémy zo stresu spôsobili v Británii vlani stratu viac než miliardu libier.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.