V Nemecku varujú pred chemikáliou Paraben v deodorantoch
Autor(ka) : Jana Konečná
Dátum a čas : 2.2.2004 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Nemecká spoločnosť zaoberajúca sa prevenciu proti rakovine varovala spotrebiteľov pred používaním deodorantov, ktoré obsahujú konzervačný prostriedok Paraben.

     Nemecká spoločnosť zaoberajúca sa prevenciu proti rakovine varovala spotrebiteľov pred používaním deodorantov, ktoré obsahujú konzervačný prostriedok Paraben. Túto chemikáliu totiž podozrievajú z vyvolávania rakoviny prsníka, jej zvyšky sa našli v tumoroch, informovala dnes vo Weimare Nemecká rakovinová spoločnosť.

     Paraben má podobné účinky ako ženský hormón estrogén, ktorý je považovaný za významný faktor tohto nádorového ochorenia. Priamu súvislosť medzi Parabenom a rakovinou prsníka sa síce ešte nepodarilo preukázať, avšak ani vylúčiť. Ženy, ktoré doteraz používali deodoranty obsahujúce túto látku, nemajú prepadnúť panike, upozornila spoločnosť a dodala, že ak sa sprej aplikuje v inej oblasti, ako v okolí pŕs, organizmus dokáže chemikáliu spracovať bez trvalých negatívnych dopadov na zdravie spotrebiteľa.
  
     Výskumu Parabenu sa venovala aj britská štúdia, ktorú zverejnilo odborné periodikum Journal of Applied Toxicology. Podľa tohto zdroja sa v 18 z 20 vzoriek nádorového ochorenia prsníka preukázala prítomnosť inkriminovanej látky. Tento fakt však nie je dôkazom, že chemikália ochorenie vyvoláva. Kým sa to podarí ďalšími pokusmi definitívne potvrdiť alebo vylúčiť, nie je však používanie predmetných deodorantov vhodné.

     Paraben obsahujú aj niektoré kozmetické a farmaceutické produkty, ich počet však nie je vysoký. Podľa vedcov z Northwestern University v americkom Chicagu nesú zodpovednosť za zvýšené riziko rakovinového bujnenia hliníkové súčasti deodorantov. Aj to je však predbežne iba úvaha, ktorú bude treba dokázať. V každom prípade sa však údajne na vzniku rakoviny prsníka podpisuje frekventované používanie sprejov, ba aj zbavovanie sa ochlpenia v podpazuší.
 
     Lekár Kris McGrath uviedol. že nádory sa vyskytli o 15 rokov skôr u žien, ktoré najmenej dva razy týždenne použili deodorant alebo trikrát týždenne sa holili v podpazuší, ako u žien, pre ktoré nebola typická ani jedna zo spomínaných činností. Opačný výsledok vyplynul zo štúdie vedcov z výskumného strediska Fred Hutchinson Cancer Research Center v americkom meste Seattle, ktorí pred dvoma rokmi pri porovnaní 800 pacientok s rakovinou prsníka a 800 zdravých žien nenašli žiadne súvislosti medzi používaním deodorantov, respektíve holením sa v podpazuší a medzi zvýšeným rizikom vzniku nádorového ochorenia.

Copyright@2004 TASR



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.