Papričky čili sú nielen výnimočne pálivé, ale majú aj množstvo pozitívnych účinkov na zdravie, tvrdia na základe najnovších rozborov vedci z univerzity vo švajčiarskom Zürichu. Okrem zlepšenia nálady vplývajú čili pozitívne na trávenie a zmierňujú bolesti. Za svoj blahodarný vplyv vďačí malá paprička bohatému obsahu látky zvanej kapsicín. Táto látka "predstiera" nervovým zakončeniam v ústach popáleniny a organizmus sa bráni tým, že začína produkovať hormón šťastia endorfín, ktorý aj zmierňuje bolesť. Čertovsky pálivý kapsicín podporuje tiež tvorbu žalúdočných štiav a spevňuje črevné steny. Kto si trúfol zjesť veľké množstvo čili, môže začať trpieť poruchami látkovej výmeny. Na odstránenie tohto problému sa odporúča piť mlieko alebo jesť jogurty - voda v takýchto prípadoch nepomôže. Kapsicín sa totiž rozpúšťa nie v nej, ale v tukoch, upozorňujú dietológovia z nemocnice v nemeckom Würzburgu.
Copyright©2004 TASR
©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |