Probiotické baktérie sú účinné aj v neaktívnej forme
Autor(ka) : Miriam Kuhlova
Dátum a čas : 24.3.2004 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Probiotické baktérie si zachovávajú svoje zdraviu prospešné účinky aj vtedy, keď sa nekonzumujú živé. Zistil to medzinárodný tím výskumníkov v pokusoch s myšami.

Probiotické baktérie si zachovávajú svoje zdraviu prospešné účinky aj vtedy, keď sa nekonzumujú živé. Zistil to medzinárodný tím výskumníkov v pokusoch s myšami.
    
Chronické zápaly čreva sa vedcom podarilo liečiť ožiarenými a teda delenia neschopnými baktériami rovnako efektívne, ako pri použití živých kultúr. Baktérie, ktoré udržiavajú črevnú flóru v rovnováhe, sa môžu pridávať aj do iných než mliečnych výrobkov, píšu vedci z univerzity v San Diegu v časopise Gastroenterology.
    
Výskumníci dali živé probiotické baktérie myšiam s chronickými črevnými ochoreniami, u ktorých sa podľa očakávania prejavilo menej symptómov. Rovnaký účinok sa však dosiahol aj vtedy, keď sa použili baktérie, ktoré sa nemohli deliť, resp. obsahovali iba časť dedičnej informácie. Staršie štúdie ukázali, že ožiarením alebo zahriatím sa stráca liečivý účinok probiotických baktérií. Nové výsledky si vedci vysvetľujú tak, že aj delenia neschopné mikroorganizmy dokážu spustiť vrodenú obrannú reakciu organizmu. V tele zjavne fungujú ako varovný signál pred votrelcami. Výskumníci objavili aj cestu, ktorou tieto signály mobilizujú imunitný systém.
    
Probioticky pôsobiace baktérie odolajú kyslému prostrediu v žalúdku a osídlia črevo. Posilňujú tým prirodzenú rovnováhu črevnej flóry a bránia rastu choroboplodných zárodkov. Prijímajú sa v potrave alebo v liekoch s cieľom posilniť prirodzené obranné mechanizmy tela. Tieto baktérie môžu skrátiť trvanie hnačkových ochorení alebo im zabrániť a podporujú trávenie mliečneho cukru (laktózy). Takisto pomáhajú pri chronických zápaloch čreva a alergiách. Dokonca sa hovorí, že pôsobia preventívne proti rakovine čreva. Pretože probiotické baktérie neustále premieňajú laktózu na kyselinu mliečnu, živé kultúry sa momentálne pridávajú do obmedzenej palety potravinárskych výrobkov - jogurtov a probiotických drinkov.

Copyright©2004 TASR



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.