Ochlaďte sa! |
||
Autor(ka) : Mária Novická Dátum a čas : 31.7.2001 14:08 Kategória : Koktail WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Tropické horúčavy posledných dní pôsobia veľmi nepriaznivo na zdravie kardiakov. Mnohí z nich sú vystavení zvýšenému riziku infarktu, s ktorým často nenavštívia ani lekára. Po odznení bolesti totiž majú pocit, že šlo o chvíľkovú nevoľnosť. Na pomoc im prichádza veda. | ||
Niekoľko hodinové cielené zníženie telesnej teploty môže u srdciarov podstatne znížiť riziko trvalého poškodenia tkaniva, tvrdia americkí vedci. Pokusy so zvieratami, ktorým dočasne znížili vnútornú telesnú teplotu, priniesli žiadané výsledky. Kardiológovia z Rush Presbyterian St. Luke`s Medical Center v Chicagu v súčasnosti testujú, do akej miery je možné aj u ľudí studeným soľným roztokom znížiť metabolizmus srdcového svalu. Pokusy so zvieratami ukázali, že poškodenie srdcového tkaniva sa dá takto znížiť až o 90 percent. Ochladenie sa dosiahne prostredníctvom katétra, ktorý sa zavedie tesne k srdcu. Vo vnútri tenkej hadičky cirkuluje v uzatvorenom okruhu studený roztok kuchynskej soli. Krv obtekajúca okolo hadičky sa ochladzuje bez toho, aby sa zmiešala so soľným roztokom. Za pol hodinu sa tak teplota vnútorných orgánov zníži o takmer päť stupňov Celzia na 32 stupňov a dá sa udržať niekoľko hodín. Potom sa opäť uvedie na normálnu úroveň. Pacienti sú počas celej procedúry zakrytí tenkou dekou. Proti reakciám organizmu, napríklad triaške, dostanú predtým príslušný liek. Doteraz testovaní pacienti hodnotili túto liečbu ako príjemnú. Dokonca mali pocit tepla, čo Shaer vysvetľuje tým, že ochladenie nastáva vo vnútri tela a preto je vnímanie teplôt pomýlené. Kým nebude urobená posledná bodka za pokusmi a naše zdravotníctvo nebude na takej úrovni ako to za veľkou mlákou, dávajte si v týchto horúčavách studené obklady namočené v slanej vode na oblasť hrudnej kosti, na zápästia a na členky. Pocit tepla síce nenastane, ale vôbec vám to nebude prekážať. ©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |