Hoci je ešte možno priskoro hovoriť o vytvorení pizzovej polície, talianski poslanci už rozmýšľajú nad detailmi pripravovaného návrhu zákona na ochranu neapolskej pizze. Návrh zákona totiž na troch stranách, v ôsmich článkoch a šiestich podklauzulách presne vymedzuje, v čom sa líši pravá pizza od nepravej. Navrhovaná zákonná úprava presne stanovuje priemer, ktorý nesmie presiahnuť neapolská pizza. Jej stred by nemal byť vyšší ako 0,3 centimetra a kôrka by nemala presiahnuť dva centimetre. Zákon tiež špecifikuje, aký druh múky, soli, droždia a paradajok sa smie pri výrobe tejto talianskej špeciality použiť. Podklauzuly však idú ešte ďalej. Klasický typ pizze - Margherita musí obsahovať syr - mozzarellu výhradne z južných Apenín. A nech sa majú na pozore všetky reštaurácie, ktoré si dovolia ponúknuť Margheritu extra bez mozzarelly buffala. Cesto na pizzu sa musí miesiť výhradne ručne. Taliansky denník Il Sole 24 Ore však privítal úsilie talianskeho ministerstva poľnohospodárstva len veľmi vlažne. "Je zbytočné zatvárať dvere do stajne, keď kôň už ušiel," napísali noviny s tým, že reštaurácie a fajnšmekri pizze na celom svete si ju aj tak urobia na spôsob, akým sa im páči
Copyright©2004 TASR
©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |