Globálne zmeny majú vplyv na výskyt infekčných chorôb na Slovensku
Autor(ka) : Miriam Kuhlová
Dátum a čas : 9.6.2004 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Globálne klimatické a spoločenské zmeny vplývajú aj na šírenie nových alebo novoobjavujúcich sa infekčných chorôb na Slovensku. Potvrdzujú to dlhoročné výskumy parazitologických pracovísk Slovenskej akadémie vied.

Globálne klimatické a spoločenské zmeny vplývajú aj na šírenie nových alebo novoobjavujúcich sa infekčných chorôb na Slovensku. Potvrdzujú to dlhoročné výskumy parazitologických pracovísk Slovenskej akadémie vied.

Vplyvom klimatických premien dochádza napríklad k významnej zmene rozšírenia a výskytu kliešťov na Slovensku. Napríklad kliešť obyčajný, prenášajúci najmä kliešťovú encefalitídu a lymskú boreliózu, postupuje do vyšších polôh a preniká aj do mestských parkov. Kliešte sú časté už aj tam, kde sa doteraz vyskytovali zriedka, napríklad v Podtatranskej kotline, povedal v rozhovore pre TASR vedúci Oddelenia prírodne ohniskových nákaz Parazitologického ústavu SAV v Košiciach Branislav Peťko.

So zmenou klímy súvisí aj rozšírenie kliešťa rodu Dermacentor (piják). Tento vlhkomilný druh poznali najmä pozdĺž Dunaja, Tisy a Latorice. Areál jeho výskytu sa v súčasnosti rozširuje a bežný je aj v parkoch Trebišova a Michaloviec. Dermacentor priniesol nové ochorenie, ktoré sme na Slovensku nepoznali - babeziózu psov. Ide o krvné ochorenie, pri ktorom zviera môže uhynúť. Pôvodne sa táto zoonóza vyskytovala v Stredomorí, v  posledných rokoch však už môžeme na východnom a západnom Slovensku hovoriť o epidemickom výskyte.

Príkladom socio-spoločenských globálnych zmien, kde boj proti jednej chorobe spôsobil rozšírenie iného ochorenia, je líška. Je významným rezervoárom parazitov mäsožravcov prenosných na človeka. Podľa Zuzany Hurníkovej z Parazitologického ústavu SAV bolo ozdravenie líščej populácie, spôsobené plošnou orálnou vakcináciou proti besnote v Európe príčinou, že stavy líšok sa niekoľkonásobne zvýšili. Populačný tlak spôsobil migráciu líšok a zavlečenie pásomnice líščej na naše územie.

Vajíčkami parazita sa človek môže nakaziť napríklad neumytými lesnými plodmi alebo kontaktom s nakazeným psom. Vývojové štádia pásomnice spôsobujú u ľudí závažné ochorenie pečene  alveolárnu  echinokokózu. Od roku 2000 boli zistené už tri prípady tohto ochorenia na severnom Slovensku. Varovným signálom je, že počet infikovaných líšok stúpa. V severných okresoch Slovenska je to vyše 60-percent ich populácie, na strednom Slovensku dosahuje okolo 30 percent a na juhu okolo 10 až 15 percent.

Copyright©2004 TASR



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.