Paradajky majú blahodarný vplyv |
||
Autor(ka) : Kristína Farkašová Dátum a čas : 16.7.2004 00:00 Kategória : Zdravie WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Červené guľky sa na nás smejú z debničiek na tržnici počas celého leta. Nenechajme ich bez povšimnutia! Okrem toho, že je to výborný tip ako rýchlo pripraviť večeru v podobe šalátu s Parmezánom a olivovým olejom, či omáčky na cestoviny s bylinkami, predstavujú zásobu látok, ktoré sú zárukou zdravia a vitality. | ||
Odborníci na správnu výživu už dlhšiu dobu vedia o preventívnych účinkoch rajčín na organizmus človeka. Pravdepodobne ste sa už stretli s tým, že paradajky ochraňujú proti rakovine prostaty a tráviaceho ústrojenstva. Obsahujú lykopén, pravdepodobne najsilnejší antioxydant medzi karotenoidmi, čo sú zlúčeniny zafarbujúce ovocie a zeleninu do oranžova. Jeden z nich, ß- karotén sa v tele mení na vitamín A. Jeho nedostatok sa spája s koronárnymi chorobami, ochoreniami sietnice, ktoré môžu viesť až k slepote. Vyšší príjem ß- karoténu napomáha imunitnému systému a redukuje poškodenia kože vzniknuté nadmerným slnením.
Paradajky obsahujú aj ďalšie nutričné hodnoty ako sú vitamín C, E a flavonoidy. Ďalšie plus paradajok Najnovší výskum Harvardskej školy verejného zdravia v americkom Bostone, na ktorom sa zúčastnilo 40.000 dobrovoľníčiek, blahodarný vplyv rajčín na organizmus potvrdil. Ženy, ktoré siahli po paradajkách sedemkrát v týždni alebo ešte častejšie, trpeli na ochorenia srdca a obehového systému oveľa zriedkavejšie, ako tie, ktoré paradajky do svojho jedálnička nezahrnuli. K podobným výsledkom dospeli aj odborníci zo Spolkového inštitútu výživy v Berlíne. Tí zistili, že na zníženie hladiny tzv.zlého cholesterolu v krvi postačí vypiť denne pohár paradajkovej šťavy.
©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |