Pre zdravé oči ovocie
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 3.8.2004 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Konzumácia ovocia chráni pred makulopatiou, vekom podmieneným očným ochorením, ktoré môže skončiť až oslepnutím. K tomuto záveru prišli americkí vedci z Brigham and Women's Hospital v Bostone v rozsiahlej štúdii, o ktorej informoval časopis Archives of Ophthamology.

Konzumácia ovocia chráni pred makulopatiou, vekom podmieneným očným ochorením, ktoré môže skončiť až oslepnutím. K tomuto záveru prišli americkí vedci z Brigham and Women's Hospital v Bostone v rozsiahlej štúdii, o ktorej informoval časopis Archives of Ophthamology.

Odborníci sledovali viac ako 118.000 mužov a žien po dobu 12, resp. 18 rokov. Zistili, že medzi ľuďmi, ktorí každý deň zjedli tri alebo viac porcií ovocia, bolo o 36 percent menej prípadov makulopatie ako medzi tými, ktorí skonzumovali 1,5 porcie.

Makulopatia vzniká poškodením časti sietnice - makuly. Dochádza buď k zničeniu buniek alebo poškodeniu tkaniva rastom ciev pod sietnicou. Makulopatia je častou príčinou oslepnutia ľudí nad 65 rokov. V súčasnosti sa nedá vyliečiť. Podľa starších výskumov môže preventívne pôsobiť užívanie antioxidačných vitamínov a minerálov. Rozvoj ochorenia spomaľujú vysoké dávky vitamínov C a E, betakaroténu a zinku.

Bostonskí výskumníci zisťovali súvislosť medzi konzumovaným množstvom ovocia, zeleniny a vitamínov a rizikom makulopatie. V rámci štúdie sledovali 18 rokov 77.562 žien a 12 rokov 40.866 mužov, ktorí na začiatku nemali viac ako 50 rokov a netrápili ich problémy so zrakom. Ženy vyplnili v tomto časovom intervale päť dotazníkov o svojich stravovacích návykoch, muži tri dotazníky. Každé dva roky účastníci informovali o príjme vitamínov a doplnkov ku strave.

Počas trvania štúdie diagnostikovali 329 ženám a 135 mužom ranné štádium makulopatie. Ďalších 217 žien a 99 mužov trpelo vážnejšou formou ochorenia - neovaskulárnou makulopatiou. Riziko prepuknutia neovaskulárnej makulopatie výrazne znížila konzumácia troch alebo viacerých porcií ovocia denne, naopak zelenina takýto účinok nemala. Najlepší ochranný efekt mali banány a pomaranče. Ukázalo sa tiež, že medzi množstvom antioxidačných vitamínov a rizikom ochorenia nie je priama súvislosť.

Copyright©2004 TASR



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.