Lepšia šálka kávy
Autor(ka) : Jana Konečná
Dátum a čas : 13.8.2004 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Káva je pre vedcov vďačným predmetom výskumu, ale zatiaľ čo drvivá väčšina expertov skúma predovšetkým jej vplyv na ľudský organizmus, brazílski odborníci si zvolili inú cestu: hodlajú vytvoriť databanku DNA kávových zŕn a s jej pomocou zlepšiť ich kvalitu a veľkosť.

Káva je pre vedcov vďačným predmetom výskumu, ale zatiaľ čo drvivá väčšina expertov skúma predovšetkým jej vplyv na ľudský organizmus, brazílski odborníci si zvolili inú cestu: hodlajú vytvoriť databanku DNA kávových zŕn a s jej pomocou zlepšiť ich kvalitu a veľkosť.

Brazílski vedci dva roky skúmali genóm kávy. Tento projekt stál v prepočte zhruba 65 miliónov Sk a výskumníkom sa podarilo zmapovať 200.000 sekvencií kávovej DNA. Brazílčania si od databanky sľubujú, že im pomôže zlepšiť arómu kávy a jej chuť a že výsledkom bude produkt, ktorý zákazníka plne uspokojí po všetkých stránkach. Podľa šéfa výskumu genómu kávy Antonia de Padua Nacif, informácie v databanke možno pestovateľom pomôžu získať dvojnásobnú úrodu, ale najmä - a o to predsa ide - môžu Brazílčanom priniesť šálku lepšej kávy. Brazília patrí k najväčším producentom a vývozcom kávy. Copyright©2004 TASR



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.