Čučoriedkami proti vysokej hladine cholesterolu
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 14.9.2004 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Kto by nemal rád tieto tmavomodré bobule, ktoré nachádzame pri prechádzkach po lese?

Kto by nemal rád tieto tmavomodré bobule, ktoré nachádzame pri prechádzkach po lese? Okrem toho, že nás lákajú svojím vzhľadom a výbornou chuťou, obsahujú veľa dôležitých látok prospešných pre zdravie. V súčasnosti sa ich zloženie intenzívnejšie skúma s nádejou, že sa vďaka nim bude dať účinnejšie znížiť hladina cholesterolu.

Látka obsiahnutá v čučoriedkach by mohla v budúcnosti nahradiť lieky na zníženie cholesterolu, pretože pôsobí rovnako ako tieto lieky, ale nespôsobuje ich vedľajšie účinky. Informovala o tom Agnes Rimandová z amerického ministerstva poľnohospodárstva na výročnej konferencii Americkej spoločnosti pre chémiu (ACS) vo Filadelfii.

Vedci identifikovali v čučoriedkach viaceré látky, ktoré majú podobné chemické zloženie ako antioxidačný prostriedok resveratrol, obsiahnutý napríklad v hrozne. U týchto látok zisťovali schopnosť aktivovať v kultivovaných bunkách proteín PPAR-alfa-receptor. Tento receptor hrá dôležitú úlohu pri regulácii hladiny cholesterolu a práve naň pôsobia v súčasnosti používané lieky na zníženie cholesterolu.

Najúčinnejšia bola v experimentoch látka pterostilbén, ktorá aktivovala PPAR-alfa-receptor rovnako dobre ako Ciprofibrat, komerčne vyrábaný liek proti vysokej hladine cholesterolu. Pterostilbén však pôsobil len na recepotor, zatiaľ čo Ciprofibrat ovplyvňuje aj iné metabolické procesy v bunkách.

Hoci sú výsledky pokusov nádejné, vedci varujú pred prehnanými očakávaniami. Zatiaľ sa totiž nevie, či látka z čučoriedok bude rovnako pôsobiť aj na ľudský organizmus. Konzumácia týchto plodov však zdraviu rozhodne neškodí.

Copyright©2004 TASR



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.