Tretia rana
Autor(ka) : Silvia Petrasova
Dátum a čas : 24.2.2001 02:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Najskôr sa to začalo chorobou šialených kráv, bylinožravý dobytok bol kŕmený kostnou múčkou, potom sa prevalil, škandál so zneužívaním antibiotík vo výkrmniach ošípaných a tak znovu ožil starý konflikt medzi medicínou a poľnohospodárstvom, používanie liečiv vo výkrme dobytka. Dnes to už zďaleka nie je teoretická otázka. Ich aplikácia v uplynulých desaťročiach napokon viedla k podstatnému rozšíreniu kmeňov baktérií, odolných voči rozličným druhom antibiotík. Vzťahuje sa to osobitne na obdobie, v ktorom sa takmer všetky antibiotiká, používané v ľudskej medicíne, mohli aplikovať aj v stajniach. Dôsledok?

V súčasnosti majú zdravotníci problémy v boji s odolnými baktériami, ktoré sa čoraz častejšie stávajú víťazmi. A aby to nebolo také jednoduché, do tretice nastupujú ako náš ďalší nepriateľ- plesne. Aplikovanie fungicídov na veľkých plochách prispelo k rozšíreniu životunebezpečných odolných plesní.

Odborníci tvrdia, že existuje veľmi silná podobnosť medzi používaním antibiotík v živočíšnej výrobe a aplikovaním rozličných protiplesňových prípravkov na ochranu rastlín.
Viacerí odborníci v Nemecku, ktorí sa zaoberajú touto problematikou, v liste ministerstvu zdravotníctva upozorňujú osobitne na jednu látku - azol. Podľa iných je ešte veľmi málo dôkazov na tieto tvrdenie, samozrejme ďalšie výskumy v tejto oblasti prebiehajú. Opatrnosti však nebýva nazvyš. Aj pri BSE, a antibiotikách používaných v chove sa hovorilo spočiatku, že chýba dostatok dôkazov. Dnes je to už jasné.

Azol sa používa už 25 rokov na ochranu rastlín a je účinnou zbraňou proti múčnatke, hrdziam a iným plesniam obilia a ovocných kultúr. Z tejto oblasti sa údajne nedá vyňať. Asi štvrtina ochranných látok na celom svete obsahuje azol.
Azol zostáva aj základnou látkou najdôležitejších antimykotík v humánnej medicíne. Zdravotníci už niekoľko rokov upozorňujú, že infekcie s patogénnymi plesňami v ľudskej populácii narastajú. Najmä v nemocniciach konštatujú, že odolnosť plesní voči najúčinnejšej látke proti nim - azolu - stúpa.

Kvasnicové plesne z kmeňov Candida a Cryptococcus a prašiviny z rodu Aspergillus patria medzi najodolnejšie najmä u pacientov s oslabenou imunitou
ako sú chorí na AIDS, ľudia po transplantáciách či chemoterapiách atď. Práve u nich sú plesne spúšťačmi nebezpečných komplikácií. A ako sa dostávajú plesne a azol do organizmu? Potravinami! / pekárenské výrobky, ovocie,, víno/ Zatiaľ vraj iba v množstve, ktoré nemôže škodiť. Iba žeby nie!


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.