Jedlo je liek
Autor(ka) : Silvia Petrasova
Dátum a čas : 18.4.2001 03:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Ovocie a zelenina obsahujú približne osemtisíc cenných zložiek, ktoré prospievajú nášmu zdraviu, urýchľujú látkovú premenu a posilňujú obranné sily organizmu. V prípade choroby síce ani najzdravšie jedlo nenahradí lieky, ale treba si uvedomiť , že na ochorení sa často podpisuje nesprávna výživa a pri liečbe chorôb správne potraviny podporujú medikamentóznu liečbu.

Kapusta – všeliek
· Šťava zo surovej kapusty zvyšuje obranyschopnosť, lieči žalúdočné aj dvanástorníkové vredy a choroby hrubého čreva. Odporúča sa piť trikrát denne pol pohára kapustovej šťavy.
· Kvasená kapusta pomáha pri srdcovocievnych chorobách a reguluje trávenie. Odporúča sa jesť trikrát denne kyslú kapustu s olivovým olejom, cesnakom a petržlenovou vňaťou.
· Obklady z kapustných listov zmierňujú bolesti stavcov, hlavy, mechúra, obličiek a liečia kožné choroby. Obklady sa robia z 3-4 čerstvých listov (predtým odstráňte ich ,,nervy“ – zhrubnuté časti, alebo ich môžete trocha rozklepať tĺčikom na mäso).

Šalát zlepšuje pamäť
Kyselina listová a vitamíny skupiny B, ktoré šalát obsahuje, zlepšujú činnosť mozgu, pamäť, koncentráciu a spánok. Šalát takisto zvyšuje tvorbu červených krviniek. Odporúča sa zjesť každý deň 150 gramov šalátu – napríklad s paradajkami a bylinkami.

Ananás – náš spojenec pri chudnutí
Ananás urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje ukladaniu tukového tkaniva. Počas redukčnej diéty je optimálne zjesť pol ananása denne – jeden plátok pred každým (diétnym) jedlom.

Jahody zväčšujú sexuálny apetít
Obsahujú totiž mangán a pôsobia ako afrodiziakum. Takisto urýchľujú látkovú premenu a dodávajú organizmu vitamíny C a E, ktoré viažu voľné radikály. Stačí ich zjesť 20 dekagramov denne.

Jablká znižujú cholesterol
Regenerujú a prečisťujú organizmus, znižujú hladinu cholesterolu, obsah cukru v krvi a krvný tlak. Nie nadarmo sa hovorí, že kto zje dve jablká denne, nepotrebuje lekára.

Cibuľa – prírodné antibiotikum
Ochraňuje srdce a cievy, pretože zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu HDL, ničí baktérie a zmierňuje reumatické bolesti. Odporúča sa každý deň zjesť celozrnný chlebík s posekanou čerstvou cibuľou.

Mrkva chráni oči
Znižuje hladinu škodlivého cholesterolu, predchádza zápche, pomáha pri nedokrvení a oslabení organizmu. Okrem toho chráni zrak. Každý deň schrúmajte 2,5 mrkvičky / pozor, maslovým chlebíkom inak sa vám nerozpustí v tele A vitamín/ alebo vypite pohár čerstvo vytlačenej šťavy.

Brokolica – pohonná hmota srdca a nervov
Aktivizuje látkovú výmenu, zlepšuje činnosť srdca, svalstva a nervov. Optimálne je zjesť raz týždenne 20 dekagramov krátko povarenej brokolice, dochutenej bylinkami a čerstvým cesnakom a maslom.

Zeler – bojovník proti stresu
Dodáva organizmu vitamíny skupiny B, také dôležité pre nervy a tým nám uľahčuje zbaviť sa stresu. Ak trpíte nadmerným stresom, pridávajte zeler do surových šalátov, alebo vypite denne pol pohára čerstvej zelerovej šťavy. Môžete ho chrúmať aj namiesto chipsov. Stačí ho nakrájať na lupienky a poliať citrónovou šťavou.

Petržlen prebúdza apetít
Pomáha pri anémii, reumatizme a oslabení, pri nedostatku chute do jedla a tráviacich ťažkostiach. Neutralizuje škodlivé látky z cigaretového dymu. Pridávajte petržlenovú vňať do čo najväčšieho počtu pripravovaných pokrmov.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.