Známy britský šéfkuchár Jamie Oliver sa začal angažovať v kampani proti nezdravým jedlám, ktoré sú súčasťou jedálnych lístkov štátnych školských jedální v Británii. Oliver, ktorý sa preslávil televíznymi kurzami varenia a kuchárskymi knihami, rozpútal búrku na politickej scéne po tom, čo odštartoval kampaň pod názvom Nakŕm ma lepšie. Tá má za cieľ presadenie zdravších jedál do jedálnych lístkov štátnych školských zariadení. Táto výzva našla podporu aj u širokej verejnosti - Oliverovu petíciu už online podpísalo vyše 150.000 Britov. Toto podnietilo vládnu Labouristickú stranu k predvolebnému sľubu: ide o zavedenie štandardov pre nutričnú hodnotu školských jedál, ktoré by stanovili limity pre podiel tukov, soli a cukru. Labouristi prisľúbili školám finančné prostriedky na výstavbu nových školských kuchýň a zákaz reklám propagujúcich nezdravé jedlá v televízii v čase, keď by ju pozerali deti. Britská ministerka pre vzdelávanie Margaret Hodgeová privítala Oliverovu iniciatívu. Opozícia označila tento krok za predvolebný ťah, ktorý zanechal pachuť v ústach, a vyčíta labouristom, že počas ôsmich rokov ich vládnutia bola deťom podávaná málo výživná strava a najchudobnejší i dnes jedia to, čo by ostatní vyhodili do smetí. Štatistiky ukazujú, že počet obéznych ľudí sa v Británii zvyšuje rapídnejšie ako v hociktorej rozvinutej krajine na svete. Z detí do 11 rokov je 15,5 percenta obéznych. Každý piaty dospelý Brit má problémy s nadváhou a za posledných 22 rokov sa počet obéznych prípadov strojnásobil u žien a u mužov zoštvornásobil. Pravdepodobnosť úmrtia súčasnej generácie detí v skoršom veku je v porovnaní s ich rodičmi oveľa vyššia ako predtým a je zapríčinená zlými stravovacími návykmi. Televízny štáb nasledoval Olivera v jeho snahe presvedčiť mladých ľudí, aby sa vzdali mastných nezdravých jedál, ako sú čipsy a hamburgery, v prospech výživnejšieho jedla vyrobeného z čerstvých surovín. Táto iniciatíva sa ukázala byť ťažkou úlohou. Oliver sa snažil vymyslieť jedlá, ktoré by sa dali uvariť za v prepočte 20 korún na dieťa a zistil, že deti v severozápadnom Anglicku, jednej z štatisticky najmenej zdravých častí Británie, nevedeli identifikovať ani bežné druhy zeleniny. Taktiež musel naučiť základy kuchárskych zručností veľa školských kuchárov, ktorí mali doteraz za úlohu len zohriať vopred pripravené jedlo. Učitelia škôl zapojených do projektu potvrdili, že deti, ktorým boli podávané Oliverove jedlá, sa správali lepšie a astmatici potrebovali menej často inhalátory.
Copyright©2004 TASR
©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |