Konzumácia mlieka zvyšuje náchylnosť na rakovinu vaječníkov
Autor(ka) : Miriam Kuhlová
Dátum a čas : 5.4.2005 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Konzumácia veľkého množstva mlieka zvyšuje riziko vzniku rakoviny vaječníkov. Zo štúdie švédskeho inštitútu Karolinska na vzorke vyše 61.000 žien vyplýva, že signifikantne zvýšenému riziku agresívnejšej formy sú vystavené tie ženy, ktoré denne vypijú viac ako dva poháre mlieka.

Konzumácia veľkého množstva mlieka zvyšuje riziko vzniku rakoviny vaječníkov. Zo štúdie švédskeho inštitútu Karolinska na vzorke vyše 61.000 žien vyplýva, že signifikantne zvýšenému riziku agresívnejšej formy sú vystavené tie ženy, ktoré denne vypijú viac ako dva poháre mlieka.
    
Mliečne výrobky sú už dlhší čas spájané s rakovinou prsníkov a prostaty. Švédski vedci sledovali v rozsiahlej štúdii počas 13 rokov 61.084 žien vo veku 38-76 rokov. V tomto čase diagnostikovali 266 ženám rakovinu vaječníkov, z toho malo 125 pacientiek ťažšiu formu.
    
Ženy, ktoré vypili viac ako štyri poháre mlieka denne boli dvakrát viac ohrozené, že sa u nich vyvinie agresívnejšia forma rakoviny vaječníkov ako tie, ktoré konzumovali menej ako dve dávky. Dôvod, prečo mlieko zvyšuje riziko rakoviny vaječníkov, vedci zatiaľ nepoznajú. Domnievajú sa, že mliečny cukor laktóza stimuluje tvorbu hormónov, ktoré podporujú rast nádorov.
    
Podľa Kate Lawovej z Cancer Research UK je pre odborníkov záhadou, akým spôsobom ovplyvňujú potraviny a množstvo a rozloženie podkožného tuku riziko vzniku rakoviny. Iné štúdie totiž ukázali, že ženy, ktoré pijú odstredené mlieko, sú vystavené menšiemu riziku rakoviny vaječníkov. "Kým nevieme viac o špecifických zložkách výživy, ktoré ovplyvňujú riziko vzniku rakoviny, je najlepšou radou držať vyváženú diétu s veľkým množstvom čerstvého ovocia a zeleniny," konštatovala Lawová.

Copyright©2004 TASR



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.