Najzdravšie sa na Slovensku stravujú mladé ženy
Autor(ka) : Jana Konečná
Dátum a čas : 26.7.2005 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Najzdravšie sa na Slovensku stravujú mladšie ženy, starší muži na zdravú výživu dbajú najmenej. Vo všeobecnosti sa muži stravujú horšie ako ženy. Stravovanie mladších mužov v porovnaní s mladšími ženami je výrazne horšie, konzumujú vysoké množstvo tukov a veľa solia.

Najzdravšie sa na Slovensku stravujú mladšie ženy, starší muži na zdravú výživu dbajú najmenej. Vo všeobecnosti sa muži stravujú horšie ako ženy. Stravovanie mladších mužov v porovnaní s mladšími ženami je výrazne horšie, konzumujú vysoké množstvo tukov a veľa solia.

Výživové návyky Slovákov dlhodobo sleduje Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ). Uvedené údaje získal úrad na vzorke 3700 žien a mužov v dvoch vekových kategóriách, 19 až 34 rokov a 35 až 54 rokov. Hoci je strava žien zdravšia, aj ony s pribúdajúcim vekom začínajú konzumovať viac bielkovín a tukov. Príjem hrubej vlákniny je opakovane nedostatočný u mladších aj starších žien, tvorí menej ako polovicu odporúčanej dennej výživovej dávky. Príjem cholesterolu zo stravy neprevyšuje v priemere jeho denný odporúčaný príjem ani u jednej z oboch skupín žien. Z výskumu vyplýva, že ženy vypijú denne asi 1,8 litra tekutín, čo je takmer 90 percent denného optima.

Stravovanie mladších aj starších mužov je charakteristické vyšším energetickým príjmom, vysokou spotrebou tukov a bielkovín. Starší muži skonzumujú o 39 percent viac bielkovín, ako odporúčajú odborníci na výživu, mladší muži sa prekonávajú v spotrebe tukov. V priemere prijmú každý deň až 151 percent optimálnej dávky.  Podobne, ako ženy, obe vekové kategórie mužov konzumujú málo hrubej vlákniny. Muži veľa solia, denne spotrebujú takmer 9 gramov kuchynskej soli. Podľa údajov ÚVZ vypočítaný príjem vitamínu C aj príjem tekutín u mužov naplnil odporúčanú dennú potrebu.

Podľa Správy o plnení Programu ozdravenia výživy obyvateľov SR, ktorú ÚVZ predloží do vlády v septembri, je stravovanie sledovaných skupín obyvateľstva naďalej charakteristické zvýšeným energetickým príjmom, pomerne vysokou spotrebou živočíšnych tukov a bielkovín, ako aj nadmerným príjmom kuchynskej soli. Z doterajších výsledkov štúdie vyplýva, že rozdiely v sledovaných ukazovateľov sú v porovnaní s obdobím 2001 až 2003 zanedbateľné.

Copyright©2004 TASR



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.