Počas očakávaných horúčav je potrebné veľa piť a chrániť sa pred slnkom
Autor(ka) : Richard Lamprecht
Dátum a čas : 29.7.2005 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

V tropických horúčavách, ktoré meteorológovia očakávajú na Slovensku cez víkend, ľudí ohrozuje najmä prehriatie a úpal. Rozhodujúci je podľa lekárov pitný režim, namiesto tradičnej spotreby dvoch litrov tekutín pri vysokých teplotách odporúčajú vypiť denne tri i viac litrov nápojov

V tropických horúčavách, ktoré meteorológovia očakávajú na Slovensku cez víkend, ľudí ohrozuje najmä prehriatie a úpal. Rozhodujúci je podľa lekárov pitný režim, namiesto tradičnej spotreby dvoch litrov tekutín pri vysokých teplotách odporúčajú vypiť denne tri i viac litrov nápojov.

Najviac sú vystavení riziku tí, ktorí nepociťujú smäd, uviedol dnes pre TASR praktický lekár Peter Lipták. Hrozí im dehydratácia. "Na zvládnutie takéhoto tepla každý človek musí klimatizovať. Klimatizujeme tým, že sa potíme a na to potenie potrebujeme veľa vody," vysvetlil.  Športovci a ľudia vydávajúci veľa energie by mali vypiť aj šesť litrov vody denne. K ohrozeným skupinám patria najmä starší občania, zaneprázdnení biznismeni, deti i ľudia so zdravotnými ťažkosťami.

Človek môže pri úpale a prehriatí pociťovať únavu, slabosť, bolesti hlavy, závraty, pocity na vracanie, bolesť v oblasti hrudníka a chrbtice, ale tiež sa mu ťažšie dýcha, búši mu srdce či pokašliava. Keď je človek dehydrovaný, zhusťuje sa mu aj krv, čo môže v najhoršom prípade viesť k infarktom. Nebezpečné sú podľa Liptáka stavy paniky, keďže prehriate vyvoláva u človeka pocit, akoby "šiel umrieť". Najefektívnejšou ochranou je dodržiavanie pitného režimu. Pred slnkom je potrebné sa chrániť klobúčikom na hlave a silnými opaľovacími krémami. Telo odvodňuje ja káva, čaj alebo tvrdý alkohol. "Primerané pitie vína však nie je nebezpečné," dodal Lipták. Lipták vyzval na prísne dodržiavanie pitného režimu, hlavne starší ľudia by si mali kontrolovať koľko tekutín za deň vypili. Počas enormných horúčav vo Francúzku v roku 2003 zomrelo podľa neho kvôli teplu až 15 tisíc ľudí.

Copyright©2004 TASR



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.