Keď Pán Boh dá, aj zdravie bude
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 28.9.2001 11:43
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Väčšina z nás je deň zo dňa obklopovaná väčším a väčším množstvom prístrojov, ktorých „palubné dosky“ sú čoraz zložitejšie, neustále sa vyvíjajú a komunikujú s nami svojim vlastným jazykom. Pre nás, ktorí vieme /a chceme vedieť /o technike iba to, že žerie prúd, je absolútne nemožné pochopiť príkazy a šifry z displeja : „tlačiareň sa zapína, samovoľné spustenie je možné“, alebo „nainštalujte hardwarový kľúč a reštartujte program“, či chyba typu 1365, kontaktujte dodávateľa. Najviac človeka naštve, keď 20 ročný kolega začne mudrovať, že ten, ktorý prístroj , bol zastaralý už pri rozbaľovaní a len čo ste si zvykli na tlačidlá štart a stop, objednajú v práci prístroj nový, poprípade dva, tri. Samozrejme novej generácie. A úplne najhoršie je, že hoci sa už dávno minuli časy, kedy ste pracovali v jednom podniku až do dôchodku a vy stým rátate, pred počítačmi, automatmi, technikou, dnes už neujdete. Iba, že by ste chceli kopať kanál. Tento neustály tlak z technických noviniek, neschopnosť porozumieť jazyku techniky, strach zo zlyhania a možných následkoch chyby vyvolal nový typ ochorenia, ktorý už medicína plne akceptuje – technostres. Technostres spočíva v neschopnosti sa prispôsobiť týmto novým prístrojom.

Keď ste pevne presvedčené o tom, že všetky počítače vznikli iba preto, aby Bill Gates ešte viac zbohatol a aby vás vyhodili z každého zamestnania do troch mesiacov, keď pri vás počítače zamŕzajú, mobilné telefóny strácajú signál, televízia sa rozlaďuje, v budíkoch sa vybijajú batérie, umývačka riadu, rozbíja taniere, mixér nemixuje, vysávač práši a všetky prístroje, ktoré vám majú za normálnych okolností uľahčiť život, vám hio nesmierne komplikujú, ste na ceste za technstresom..
S výrazom technostres ako prvý prišiel psychoterapeut Craig Brod. Tento termín označuje chorobu spôsobenú neschopnosťou čeliť novým technológiám psychicky zdravým spôsobom. Doktor Brod tvrdí, že, že technostres môže mať vážnejšie dôsledky ako AIDS a rakovina spolu. Možno je to prehnané, ale nevenovať pozornosť tomuto problému by bola chyba.
Vedci zistili, že prvými príznakmi technostresu sú úzkosť, záchvaty hnevu, bolesti hlavy, nočné mory, nespavosť, strach z budúcnosti alebo trvalý odpor prijímať inštrukcie o chode prístroja. Ďalším možným symptómom môže byť aj takzvaný „multitasking“. Ľudia, ktorí každodenne pracujú s počítačom s viacerými informačnými oknami naraz, majú sklon robiť viac vecí naraz aj v bežnom živote. Dôsledkom toho je kríza koncentrácie a pamäti. Veľmi nebezpečným symptómom je aj snaha o kompresiu času. Ľudia sú fascinovaní možnosťami technológií a myslia si, že sú schopní realizovať zložité úlohy za polovičný čas.
Pokiaľ sa sami pristihnete ako nervózne stláčate gombík na myši a myslíte si pritom, že urýchlite operáciu , alebo ak stokrát stlačíte tlačidlo na privolávanie výťahu v nádej, že príde rýchlejšie , už ste sa stali obeťami technostresu.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.