Doprajte si zdravšiu stravu |
||
Autor(ka) : Jana Osuská Dátum a čas : 25.8.2005 00:00 Kategória : Zdravie WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
V súčasnosti sa čoraz viac a častejšie hovorí o zdravom štýle života, životospráve či prevencii a to aj v súvislosti so stravovaním. Takmer pri každej príprave jedla totiž použijeme na jeho úpravu soľ alebo tuk. Títo každodenný pomocníci pri varení v sebe skrývajú nielen pozitívne, ale aj negatívne stránky. | ||
V súčasnosti sa čoraz viac a častejšie hovorí o zdravom štýle života, životospráve či prevencii a to aj v súvislosti so stravovaním. Takmer pri každej príprave jedla totiž použijeme na jeho úpravu soľ alebo tuk. Títo každodenný pomocníci pri varení v sebe skrývajú nielen pozitívne, ale aj negatívne stránky. Ich škodlivosť sa stala takpovediac „verejným tajomstvom“. O soli sa všeobecne vie, že v tele zadržiava vodu a zvyšuje tak krvný tlak, čo môže viesť až k hypertenzii (vysokému krvnému tlaku). Najškodlivejšie na soli je pritom samotné NaCl, teda to, čo nazývame kuchynská soľ. Na chemické procesy, ktoré v tele prebiehajú pritom stačí 1 gram soli denne, pretože ju konzumujeme aj v potravinách. Bezpečné množstvo sa pohybuje okolo 8 až 10 gramov. Pri návykoch a zdravšom stravovaní by sa malo začať už u detí. Návyk na slanú chuť sa vyvíja postupne, nadbytočný prísun soli ničí chuťové bunky a tým sa stráca citlivosť na slanú chuť. Pri obmedzovaní konzumácie soli je dobré vedieť, ktoré potraviny jej obsahujú veľa a ktoré naopak málo. Vo všeobecnosti tie, ktoré sú prisáľané, ako napríklad slané arašidy, čipsy, všetky prídavky do polievok, údené potraviny, niektoré pekárenské výrobky a minerálky. Zvlášť v letných mesiacoch pri dodržiavaní pitného režimu je dobré všimnúť si obsah sodíka v nej a vybrať si takú, ktorá ho obsahuje čo najmenej. Potraviny prirodzene neobsahujú len soľ, ale aj tuk. Nie všetky tuky sú však škodlivé, ale konzumujeme ich príliš veľa a spravidla nevhodné. Prospešné tuky sú predovšetkým tuky rastlinného pôvodu, obsahujúce navyše správne spektrum mastných kyselín. Nezdravé sú tuky živočíšne, ktoré podporujú artériosklerózu, teda kôrnatenie ciev. Potrebné je dodať, že výnimku v živočíšnych tukoch tvoria ryby. Tie obsahujú zdravé a navyše vhodné množstvo tukov. Konzumácia tuku spôsobuje aj nadváhu, obezitu, cukrovku, hlavne druhého typu a poruchy metabolizmu tuku a cholesterolu. Nadváhou a obezitou, ktorá je druhou najčastejšou príčinou smrti, trpí viac ako polovica svetovej populácie, na Slovensku s ňou má problémy viac ako 1,5 milióna ľudí. Z rastlinných tukov sú najzdravšie olivový a repkový olej a veľa ho obsahujú aj orechy. Živočíšne tuky, naopak, je dobré čo najviac obmedzovať, s výnimkou rýb. Na množstvo prijatých tukov a solí je potrebné dávať pozor už pri tepelnom spracovaní potravín, pretože už samotný spôsob uvarenia jedla predurčuje jeho „koeficient zdravia“. Pri bežnom varení totiž potraviny strácajú soli, ktoré v sebe obsahujú a my ich musíme dosoľovať, aby boli opäť chutné. Správna voľba varných nádob je teda rovnako dôležitá ako samotné varenie. V súčasnosti sa ako najvhodnejší materiál ukázala kombinácia chrómu a niklu, ktorá nehrdzavie a nepodlieha oxidácii. Ide o chirurgickú oceľ lisovanú za studena, o ktorej je známe, že je prakticky nezničiteľná a doživotná záruka hovorí sama za seba. Vďaka vlastnostiam tohto ušľachtilého materiálu môžeme v dnešnej dobe variť bez soli, teda využívame len prírodné minerálne soli obsiahnuté v potravinách. Medzi spoločnosti, ktoré sa špecializujú na vysoko kvalitné, multifunkčné nádoby patrí Zepter. Systém predaja týchto nádob, je veľmi dôležitý a má svoj účel. Kvalita a funkčnosť týchto nádob sa prejaví len pri ich správnom používaní. Nádoby pracujú na princípe varenia v pare, pri ktorom si aj bez pridania soli potraviny zachovávajú svoju pôvodnú chuť. Tepelné spracovanie bez vody umožňuje fakt, že väčšina potravín ju v sebe už obsahuje. Pri spracovaní potravín na tuku pri vysokej teplote (180 °C) sa tvoria substacie – akrolein, ktorý je podozrivý z rakovinových účinkov. Karcinogény vznikajú aj pri pečení na panvici, kde bývajú miesta s vyššou teplotou. Pripravovať potraviny bez tuku umožňuje fakt, že aj to najchudšie mäso už tuky obsahuje a pečie sa len vo vlastnej šťave. ©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |