Bouillabaisse z tresky
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 31.8.2005 00:00
Kategória : Recepty
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

SUROVINY:800 g solenej tresky, 2 biele cibule najemno nakrájané, 4 paradajky nakrájané na štvrťky, olúpané a zbavené semien, 4 strúčiky cesnaku, 4 stredne veľké olúpané zemiaky, 1 pór, nie príliš veľký, 12 kúskov dohneda opečeného chleba, ½ zväzku sušeného fenikla, 1 malá viazanička rozmarínu a čerstvého tymiánu, kôra z dvoch pomarančov, mleté biele korenie, olivový olej

SUROVINY:
800 g solenej tresky
2 biele cibule najemno nakrájané
4 paradajky nakrájané na štvrťky, olúpané a zbavené semien
4 strúčiky cesnaku
4 stredne veľké olúpané zemiaky
1 pór, nie príliš veľký
12 kúskov dohneda opečeného chleba
½ zväzku sušeného feniklu
1 malá viazanička rozmarínu a čerstvého tymianu
kôra z dvoch pomarančov
2 zväzky šafranu
olivový olej
mleté biele korenie
 
POSTUP:
Deň pred prípravou:
Pod tečúcou vodou umyte tresku od soli.
Nasledujúci deň:
Tresku vložte do nádoby, pridajte trochu studenej vody, priveďte do varu a nechajte variť 5 minút. tresku nechajte odkvapkať a vodu, v ktorej sa varila odložte bokom.
Zemiaky nakrájajte na hrubé kusy. Vopred umytý pór pokrájajte. Na troške olivového oleja zľahka opražte cibuľu, pridajte sušený fenikel, neolúpané strúčiky cesnaku, rozmarín, tymian, zemiaky, paradajky, pomarančovú kôru a všetko zalejte šťavou, v ktorej sa varila treska, zmiešanou s rovnakým množstvom vody. Prikryte a nechajte variť, kým zemiaky nebudú „al dente“ (skontrolujte ich špičkou noža). Nakoniec pridajte kúsky tresky a šafran, nádobu prikryte a odstavte zo sporáka. Podávajte ihneď s opečeným chlebom potretým cesnakom. Šafran sa nesmie variť, pretože by zhorkol.
Namiesto tresky môžete použiť aj iné morské ryby.

Recept pre 4 osoby
Čas varenia – 25 minút
Celkový čas na prípravu – 45 minút

Zdroj: GURMÁN – kniha o varnom systéme Zepter



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.