Nakupovanie alebo jedlom ku zdraviu
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 25.8.2000 03:00
Kategória : Tipy, triky
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Mnohé ženy považujú každodenné nakupovanie za ideálnu možnosť sa odreagovať hlavne keď môžu kupovať bez obmedzenia. Kupujú všetko čo vidia, na čo práve majú chuť a vôbec si neuvedomujú že správny výber potravín je prvým krokom k zdravej strave.


Mnohé ženy považujú každodenné nakupovanie za ideálnu možnosť sa odreagovať hlavne keď môžu kupovať bez obmedzenia. Kupujú všetko čo vidia, na čo práve majú chuť a vôbec si neuvedomujú že správny výber potravín je prvým krokom k zdravej strave.
Práve preto by sme mali nakupovanie venovať dostatočnú pozornosť. Ponúkame Vám niekoľko rád ako dávať pozor na to aký tovar skončí vo vašom košíku.

1. Nikdy nenakupujte s prázdnym žalúdkom – v každých predajniach s potravinami sú lákavé dobroty. Odolať týmto lákadlám je ťažké ba priam nemožné ak máme prázdny žalúdok. Tak v našom košíku skončí priveľa nezdravých tovarov. Odporúčame Vám aby ste sa pred nakupovaním najedli, budete nakupovať rozvážnejšie, pred nákupom si spravte presný zoznam čo chcete kúpiť.
2. Mliečne výrobky – ak kupujete tvaroh, namiesto tučného vyberte radšej nízkotučný, rovnako postupujte aj pri výbere jogurtov ( prírodné nesladené jogurty so živými kultúrami sú najzdravšie ) a mlieka, odtučnené mlieko je najzdravší druh no môžete si dopriať aj polotučné, pretože oproti plnotučnému mlieku obsahuje približne o polovicu menej tukov. Syry kupujte nevyzreté ( mäkké ) obsahujú menej cholesterolu a tukov.
3. Mäso, hydina a ryby – keď si vyberáte mäso, alebo hydinu či ryby najdôležitejšie na čo musíte dávať pozor je tuk. Najzdravší výber je hydina a ryby. Hydina obsahuje málo tuku ak odstránite kožu. Ryby sú vhodné tkz. olejové ( makrela, losos, pstruh ). No vyhýbajte sa obaľovaným rybám v strúhanke takto upravené ryby a akékoľvek iné mäso obsahuje viac tukov ako čerstvé. Pri kúpe salámy a nátierok uprednostňujeme pred pečeňovou paštétou a inými druhmi mastných salám radšej hydinovú salámu alebo dusenú šunku.
4. Zemiaky, cestoviny a ryža - sú to potraviny ktoré obsahujú veľa sacharidov. Hlavne niektoré druhy ryže ( nelúpaná ryža ) a zemiaky sú cenným zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Namiesto vaječných cestovín kupujte radšej cestoviny z tvrdej pšenice.
5. Chlieb – kto chce dodržiavať zásady zdravej výživy vyberá si namiesto bieleho chleba celozrný. Ubezpečíme sa, že chlieb ktorý kupujeme je naozaj na 100% celozrný, pretože veľká časť tmavých chlebov obsahuje značnú časť bielej múky. Nejedzme sladké pečivo ( vianočky, lúpačky, hniezda ) obsahujú veľa tuku.
6. Ovocie, zelenina – pri konzumácií ovocia a zeleniny sa nemusíte vôbec obmedzovať, nemusíte si robiť starosti s tukom ide tu o zanedbateľné množstvo. Zelenina a ovocie obsahuje veľa sacharidov, najlepšie sú nespracované čiže čerstvé, dávame si pozor na hotové výrobky, obsahujú veľké množstvá tukov, myslíme na to, že zelenina a ovocie ak sú čerstvé sú zásadotvorné čiže ich spracovanie v našom tráviacom trakte trvá asi pol hodinu ( banán až 1 hodinu ), pri tepelnom spracovaní je to až tri hodiny a zelenina aj ovocie sa menia na kyselinotvorné. Zelenina aj ovocie v konzervách nie sú vôbec hodnotné, pri ich výrobe sa strácajú vitamíny.
7. Hotové výrobky – hotovým výrobkom sa pokiaľ možno úplne vyhýbame. Tak isto aj mrazeným polotovarom. Väčšinou sú tieto jedlá obohatené aromatickými látkami, nie sú síce škodlivé ale nášmu organizmu neprinesú žiadne hodnotné vitamíny a nevyrovnajú sa čerstvo pripraveným jedlám. Navyše takéto potraviny obsahujú veľmi veľa tukov.
8. Maškrty – pri našich nákupoch by sme sa mali úplne vyhýbať regálom ktoré sú zaplnené orieškami, slanými tyčinkami, čokoládami, čipsami. Obsahujú veľa cukrov a ešte viacej tukov ktoré spôsobujú obezitu. Samozrejme drobné a hlavne ojedinelé prehrešky si môžeme dovoliť. Dbáme však na to, aby sme cukor a tuk ktorý sme takto prijali „ušetrili“ niekde inde.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.