Ľudia, ktorí namiesto normálnej soli používajú morskú alebo kamennú v nádeji, že je zdravšia, sa hlboko mýlia. Potvrdili to výsledky výskumu vykonanom vo Veľkej Británii, o ktorých informuje skupina Consensus Action on Salt and Health (CASH). Zatiaľ čo spotrebitelia sú si vedomí skutočnosti, že priveľa soli v potrave škodí, zastávajú súčasne názor, že morská či kamenná soľ je v istom zmysle "lepšia" než klasická jedlá. Tento mylný názor možno podľa CASH sčasti pripísať rozšírenému používaniu morskej soli vplyvnými kuchármi v televízii, ktorí súčasne presadzujú aj zdravú výživu. Prieskum trhu ukázal, že zatiaľ čo celkový predaj soli klesol, predaj morskej a kamennej soli stúpol, pričom výrazný počet kupujúcich uviedol, že tento produkt kupujú "zo zdravotných dôvodov". Vedci však varujú, že sodík obsiahnutý v soli so svojím vplyvom na srdce a cievy spôsobuje vysoký krvný tlak, a to bez ohľadu na to, v akom type soli sa nachádza. Opakovane preto zdôrazňujú dávno známu radu, že zníženie obsahu soli v potrave môže znížiť riziko srdcového infarktu. V tejto súvislosti pripomínajú, že žiadny typ ani značka soli obsahujúcej sodík nie je o nič zdravšia ani bezpečnejšia než akákoľvek iná. "Kamenná, morská ani organická soľ nemá v oblasti výživy žiadne výhody. Všetky obsahujú rovnaké množstvo sodíka," podčiarkla doktorka Susan Jebbová, šéfka výskumu zdravia a výživy pri Lekárskej výskumnej rade v Cambridgi. Srdcové a cievne ochorenia sú v Británii najväčšími zabijakmi - každoročne si vyžiadajú až 233.000 obetí. Ľudské telo potrebuje na svoju normálnu funkciu len jeden gram sodíka denne. Briti však každý deň skonzumujú v priemere až 9,5 gramu soli, z čoho je takmer všetko sodík. Niektorí ľudia dokonca konzumujú až 20-25 gramov soli. Polotovary, ktoré Briti využívajú veľmi hojne, predstavujú v ich jedálničku až 75 percent soli, pričom najvyšší obsah soli majú slané maškrty ako zemiakové lupienky, šunka, salámy či syry.
Copyright©2005 TASR
©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |