Nové perspektívy využitia probiotík pri liečbe a prevencii ochorení |
||
Autor(ka) : MUDr. Petr Brandtl RNDr. Jaroslav Timko Dátum a čas : 3.3.2006 00:00 Kategória : Zdravie WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Flóra tráviaceho traktu je tvorená mikroorganizmami, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou organizmu. U dospelých jedincov má hmotnosť približne 1 – 1,5 kg a je tvorená mikróbmi s počtom 1014. Toto úhrnné množstvo je tvorené minimálne 400 až 500 druhmi a môže predstavovať najmenej 30% hmoty stolice. Črevná mikroflóra vykazuje veľkú metabolickú aktivitu, ktorá je porovnateľná s aktivitou pečene, čo je najaktívnejší orgán ľudského tela. | ||
1. Mikroflóra tráviaceho traktu a jej funkcia Flóra tráviaceho traktu je tvorená mikroorganizmami, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou organizmu. U dospelých jedincov má hmotnosť približne 1 – 1,5 kg a je tvorená mikróbmi s počtom 1014. Toto úhrnné množstvo je tvorené minimálne 400 až 500 druhmi a môže predstavovať najmenej 30% hmoty stolice. Črevná mikroflóra vykazuje veľkú metabolickú aktivitu, ktorá je porovnateľná s aktivitou pečene, čo je najaktívnejší orgán ľudského tela. Hlavným prínosom vyváženej črevnej mikroflóry pre hostiteľa je rezistencia (odolnosť) voči kolonizácii. Ide o významný ochranný mechanizmus mikroflóry pred prichádzajúcimi potenciálne patogénnymi mikróbmi, ktorý je založený na tom, že baktérie: -súťažia o miesto na črevnej sliznici
Rôzne faktory narušujú gastrointestinálnu mikroflóru (baktérie sídliace v žalúdku a v črevnom trakte). Môžu to byť napríklad antibiotiká, cestovanie autom, či lietadlom, stres (fyzický i psychický), lieky, počasie, patogény, diéty a starnutie.1,2 2. Probiotiká Slovo vzniklo z gréckeho pro bios - pre život. - Pomáhajú predchádzať ochoreniam Prebiotiká sú neživé nestráviteľné zložky potravy, ktoré ako nutričný substrát (potrava), pozitívne ovplyvňujú fyziologickú mikroflóru tráviaceho traktu (vláknina, fruktooligosacharidy, laktulóza, inulín). Prebiotiká selektívne podporujú rast bifidobaktérií a laktobacilov. Preto sa u jedincov s vyšším a trvalejším zastúpením vlákniny v potrave zisťuje v črevnej mikroflóre vyššie zastúpenie probiotických kultúr. Pri podávaní prebiotík – fruktooligosacharidov (FOS) bolo preukázané, že: Symbiotiká sú zmesi probiotík a prebiotík. Úprava hnačiek alebo zápchy a nafukovania Probiotiká majú normalizačný účinok na tráviaci trakt. Ako potvrdzujú klinické štúdie, ich uplatnenie je vhodné nielen pri hnačkách súvisiacich s cestovaním či s terapiou antibiotikami, ale aj pri zápaloch čriev súvisiacich s antibiotikami (viď obrázok), pri infekčných zápaloch čriev, syndróme dráždivého čreva a divertikulárnom ochorení hrubého čreva. Klinická štúdia, ktorej sa zúčastnilo 180 pacientov z ôsmich rôznych nemocníc v Japonsku, zaznamenala výrazné zlepšenie u pacientov s riedkou stolicou alebo s hnačkou, ktorí brali probiotiká obsahujúce Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium bifidum3. Zlepšenie bolo zdokumentované v 85% až 99% prípadov. Pre porovnanie – zlepšenie príznakov hnačiek bolo zaznamenané len v 45% prípadov, kedy bolo podané placebo. Vplyv pri zápche preukázala napr. klinická štúdia uskutočnená na skupine 89 pacientov, bolo preukázané zlepšenie v 95% prípadov, kedy sa podávali probiotiká obsahujúce viac kmeňov vrátane L. acidophilus a B.bifidum.4 Iná klinická štúdia testujúca rovnaký produkt preukázala zlepšenie v 58 zo 64 prípadov zápchy.3 Pri nafukovaní došlo k zlepšeniu v 63 zo 66 prípadov a frekvencia vyprázdňovania i parametre stolice sa rovnako zlepšili. Bifidobaktérie bifidum samy o sebe znížili črevnú zápchu v 83% prípadov3 . Bifidobaktérie a Laktobacily produkujú značné množstvo kyseliny octovej a mliečnej. Je pravdepodobné, že oba tieto javy, rovnako ako schopnosť priľnutia týchto kmeňov k črevnej sliznici, sú zodpovedné za zlepšenie príznakov zápchy.4,6,7 V pilotnej štúdii, ktorej sa zúčastnilo 36 pacientov infikovaných kvasinkou Candida albicans, malo 89% z nich nižšie príznaky po užívaní probiotík obsahujúcich L. acidophilus a B. bifidum.8 72% pacientov vykázalo zlepšenie stavu o viac ako 25% a 33% pacientov o viac ako 50%. Dvaja pacienti vo veku 2 a 4 roky boli po mesiaci úplne bez príznakov bez toho, aby sa akokoľvek menili ich stravovacie návyky. Tieto výsledky sú v súlade s antikvasinkovým účinkom probiotík obsiahnutým v recenzii v JAMA.9 Potláčajú rast patogénnych baktérií U baktérií produkujúcich kyselinu mliečnu sa ukázalo, že zabraňujú rastu patogénnych baktérií a ich produkcii toxínov.4,6,7,10,11,19 Baktérie acidophilus majú účinnú schopnosť produkovať kyselinu mliečnu a ďalšie antibakteriálne látky, ktorými potláčajú škodlivé baktérie (viď strana 10).4,6,7,10 B. bifidum čiastočne ochráni telo pred škodlivými baktériami priľnutím na stenu črevnej sliznice6, produkciou kyseliny octovej,4,6,7,10,11 a aktiváciou makrofágov, ktoré taktiež produkujú látky potláčajúce škodlivé baktérie.4,6,11 U B. bifidum a L. acidofilus sa zistilo, že zvyšujú rast spriatelených baktérií, ako napríklad L. plantarum (viď obrázok). Tieto baktérie bývajú za normálnych okolností obmedzované v dôsledku konzumácie mastných výrobkov.12 Znižujú toxické/karcinogénne zlúčeniny produkované v črevnom trakte Probiotiká sa osvedčili pri potláčaní produkcie škodlivých látok, ako napríklad amoniaku, indolu, fenolov a sírovodíka, ktoré sú karcinogénne a poškodzujú pečeň.4,12,13 Bifidobaktérie „recyklujú“ toxíny, ako napríklad amoniak tým, že ich využívajú ako dôležitý zdroj dusíka pre ich vlastnú bielkovinovú syntézu v priebehu svojho životného cyklu (viď obrázok).13,14 U bifidobaktérií a acidofilných baktérií rozkladajúcich nitrosamíny bola preukázaná schopnosť potlačenia produkcie sírovodíka a prchavých fenolov (kombinácia Bifidobaktérií a Laktobacilov). 15 Ukázalo sa, že baktérie produkujúce kyselinu mliečnu zvyšujú imunitnú reakciu zvýšením odolnosti voči infekciám.4,6,11,16-20,34 Bifidobaktérie a L. acidophilus aktivujú makrofágy, ktoré produkujú látky potláčajúce škodlivé baktérie.4,6,11 Ukázalo sa, že L. acidophilus zlepšuje kapacitu fagocytov či schopnosť týchto imunitných buniek pohlcovať a odstraňovať cudzie organizmy. Doplnenie Lactobacillus acidophilus v strave napr. zlepšuje odstránenie vnútrožilovo aplikovaných gramnegatívnych baktérií E. coli.16 Konzumácia L. acidophilus a B. bifidum spoločne spôsobila štvornásobný nárast IgA (protilátok A) na salmonelu typu Ty21a, pokiaľ testované osoby konzumovali vyššie uvedené baktérie pred infekciou salmonelou.17 Sekrečný IgA je protilátka, ktorá chráni slizničnú výstelku črevného traktu obalením patogénov a znemožnením ich prichytenia k sliznici.17,18 L. acidophilus a B. bifidum produkujú vitamín B1.6 Ďalej môže L. acidophilus podporovať vstrebávanie vitamínu B1 potlačením rastu aneurických baktérií, ktoré rozkladajú vitamín B1.6 Napr. podávanie bifidobaktérií u detí zvýšilo počet týchto baktérií v črevách, čo vyústilo do dvoj- až trojnásobného zvýšenia produkcie vitamínu B1.6,21 Bifidobaktérie sú schopné produkovať aj B6, B9, B12, kyselinu listovú a vybrané aminokyseliny.19,22,23 Redukujú cholesterol Niekoľko štúdií poukazuje i na účinok pri znížení cholesterolu.4,6,19,24,25,26 Ukázalo sa, že črevné baktérie premieňajú cholesterol na menej vstrebateľnú formu (koprostanol), čím rušia jeho vstrebávanie v črevnom trakte.24 Deti mali nižší obsah cholesterolu v krvi, pokiaľ v ich črevách prevládali laktobacily.24 Osoby konzumujúce mliečne produkty obsahujúce kultúry kyseliny mliečnej sa dočkali zníženia hladiny cholesterolu, zatiaľ čo mliečne produkty bez týchto kultúr tieto výsledky nevykazovali.25 Ukázalo sa, že B. bifidum a L. acidophilus rozkladajú cholesterol in vitro, pričom B. bifidum vykazovalo najvýznamnejšie účinky.4,6 Vlastnosti podmieňujúce prospešný účinok probiotík:31,32 · Vhodná a vyvážená voľba kmeňov baktérií Probiotický komplex BIOPRON 9 predstavuje jedinečnú a vyváženú kombináciu probiotických kultúr, nevyhnutných pre správnu činnosť tráviaceho systému. Obsahuje 9 kmeňov vitálnych mikroorganizmov v počte 9 miliárd v dennej dávke, schopných optimálne osídliť zažívací trakt a harmonizovať črevnú mikroflóru. V komplexe sú použité výhradne dlhodobo šľachtené kmene mikroorganizmov s garantovanými vlastnosťami od popredných svetových výrobcov, spracované patentovanou technológiou pre zachovanie úplnej aktivity probiotík v zažívacom trakte. Biopron 9 je nenahraditeľným pomocníkom po liečbe antibiotikami, pri problémoch s trávením, redukčných diétach a „civilizovanej“ strave, zníženej imunite, strese, kvasinkových a plesňových infekciách, poškodení pečene a všetkých problémoch vyplývajúcich z nesprávnych pomerov v tráviacom trakte. Biopron neobsahuje laktózu a je vhodný aj pre diabetikov. Užíva sa 1 tobolka 1-2x denne, pri jedle. Bežná cena: 30tob./210,-Sk, 10tob./105,-Sk Probiotické kultúry v komplexe BIOPRON 9 prirodzeným spôsobom pomáhajú ©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |