Zelený čaj a jeho liečivé účinky |
||
Autor(ka) : Miriam Kuhlová Dátum a čas : 3.4.2006 00:00 Kategória : Zdravie WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Zelený čaj má napr. silne protirakovinové účinky ( zabraňuje tvoreniu zhubných nádorov resp. spomaľuje ich nástup). Katechin obsiahnutý v zelenom čaji totižto blokuje enzým urokináza, ktorý je vo veľkom množstve produkovaný rakovinovými bunkami. | ||
Zelený čaj má napr. silne protirakovinové účinky ( zabraňuje tvoreniu zhubných nádorov resp. spomaľuje ich nástup). Katechin obsiahnutý v zelenom čaji totižto blokuje enzým urokináza, ktorý je vo veľkom množstve produkovaný rakovinovými bunkami. S pomocou tohto enzýmu rakovinové bunky napádajú živé tkanivá a dochádza k ich nadmernému rozmnožovaniu. Zelený čaj ďalej odbúrava cholesterol v krvi, znižuje krvný tlak, hladinu cukru v krvi, spomaľuje starnutie organizmu, dodáva telu novú energiu, pomáha organizmu vysporiadať sa s otravami potravinami, vďaka vysokému obsahu fluóru znižuje riziko výskytu zubného kazu, zvyšuje odolnosť organizmu voči vírusovým ochoreniam, dodáva telu dôležité vitamíny ako napr. vitamíny A a C, karotén, atď, minerály,má vysoký obsah ďalších látok pôsobiacich ako antioxidanty, obsahuje zlúčeniny patriace do skupiny polyfenolov ako aj teín. Zelený čaj obsahuje tiež veľké množstvo trieslovín, ktoré sú zodpovedné za jeho horkastú chuť, ale na druhej strane výrazne spomaľujú proces starnutia buniek.
Taníny predstavujú z chemického hľadiska skupinu jednoduchých a zložených zlúčenín fenolov, polyfenolov a flavonoidov. Taníny sa relatívne ťažko "podrobujú" fermentácii a sú ťažko stráviteľné. Všetky taníny majú zvieravé účinky, spôsobujú sťahovanie tkanív a skracovanie stavebných bielkovín kože a vnútorných membrán orgánov. Katechiny patria do skupiny polyfenolov . Zelený čaj má veľký obsah týchto zlúčenín, nachádzajú sa v ňom napr. Epikatechin (EC), Epigallokatechin (EGC), Epikatechin Gallate (ECG) a Epigallocatechin Gallate (EGCG). Posledne menovaný predstavuje približne 10-50 % z celkového obsahu katechinov v zelenom čaji a je vedcami považovaný za katechin s najsilnejšími antioxidačnými účinkami. Ako antioxidant je tento katechin 25-100 krát silnejší ako vitamíny C a E, ktoré sú vo všeobecnosti považované za veľmi účinné antioxidanty. Jedinou šálkou zeleného čaju môžeme telu dodať približne 10-40 mg polyfenolov ktoré svojim "antioxidačným" potenciálom prevýšia množstvá antioxidantov obsiahnuté v porcii brokolice, špenátu, mrkvy alebo jahôd.
Theanine (teín) je aminokyselina s preukázateľne ukľudňujúcim účinkom na ľudský mozog. Z chemického hľadiska sa jedná o unikátnu aminokyselinu, ktorá je obsiahnutá v listoch zeleného čaju sencha. Theanine sa svojou povahou dosť odlišuje od skupiny polyfenolov a katechinov obsiahnutých v zelenom čaji. Vďaka prirodzenému obsahu polyfenolov sú rastliny čajovníka schopné transformovať theanine na katechiny. Čajové lístky zozbierané v určitej fáze vegetačného obdobia môžu mať vysoký obsah katechinov (antioxidačné účinky), zatiaľ čo lístky zozbierané v inom období roka môžu mať vyšší obsah theaninu (protistresové účinky, kontrola hladiny kortizolu v tele). 3-4 šálky zeleného čaju sencha obsahujú približne 100-200 mg theaninu. Zdroj: http://www.o-cha.com ©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |