SPOZNAJTE SILU ENZÝMOV
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 11.4.2006 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Aj keď sa s pojmom enzým vo svojom živote stretneme niekoľkokrát, či už je to v škole na biológii alebo v reklamách na enzýmové prípravky, o úžasnej sile enzýmov a „práci“, ktorú každodenne urobia pre náš organizmus vieme toho ešte stále málo, a možno práve preto dostatočne nedoceňujeme ich význam.

O látkach, ktoré sú také potrebné pre náš život vieme ešte stále veľmi málo

Aj keď sa s pojmom enzým vo svojom živote stretneme niekoľkokrát, či už je to v škole na biológii alebo v reklamách na enzýmové prípravky, o úžasnej sile enzýmov a „práci“, ktorú každodenne urobia pre náš organizmus vieme toho ešte stále málo, a možno práve preto dostatočne nedoceňujeme ich význam.

Enzým je vlastne bielkovinová látka, proteín, ktorých je v našom organizme nespočetné množstvo druhov. V živote to tak väčšinou býva – čoho máme najviac, to si zvyčajne vážime najmenej ..... Ale úloha enzýmov je veľmi dôležitá, podmieňujú  totiž život nielen v živočíšnych, ale aj rastlinných bunkách. Podieľajú sa na štiepení a zlučovaní látok a bez nich by nedochádzalo k deleniu buniek či rastu ... jednoducho sa zúčastňujú všetkých chemických pochodov v našom tele. Enzýmy sa nachádzajú priamo v bunkách, kde riadia ich činnosť alebo ich bunky vylučujú do okolitého prostredia. Chýbanie určitého druhu enzýmu príslušnú reakciu  ohrozí alebo úplne znemožní, pretože enzýmy spôsobujú alebo urýchľujú biochemické procesy, od trávenia až po kopírovanie genetickej informácie.

To znamená, že sú pre nás veľmi dôležité a dokonca majú svojich pomocníkov, ktorí sa v našom slovníku  nachádzajú oveľa častejšie – vitamíny. Tie sú dôležité pre budovanie enzýmov, pretože pri nedostatku vitamínov dochádza k poruchám v činnosti enzymatických sústav, a to zase môže spôsobiť narušenie premeny bielkovín či tukov. V ľudskom tele sa nachádzajú dva druhy enzýmov. Endogény sú vytvárané v našom tele. Exogény sa nachádzajú mimo nášho tela, do ktorého ich dostávame zvonka, či už prostredníctvom čerstvej stravy alebo enzýmových prípravkov.

Prísunom enzýmov zvonka zabezpečíme pre náš organizmus väčšiu vytrvalosť, obranyschopnosť voči ochoreniam, správnosť funkcií našich žliaz a očistenie krvi od  rôznych odpadov, a týmto aj možnosť predísť vzniku srdcových chorôb, zápalových, reumatických a zhubných ochorení, ale napríklad i  kôrnatenia tepien.

Veľkým zdrojom enzýmov je surová strava, napríklad mladá zelenina, klíčky rôznych semien, čerstvé ovocie i vo forme štiav, ale napríklad i materské mlieko, ktoré prvé dni obsahuje päťkrát viac enzýmov ako neskôr, aby tak novému organizmu zabezpečilo špeciálny prísun životnej sily. Pri nedostatku enzýmov dochádza k horšiemu zhodnoteniu výživných solí ako železo, síra, kalcium či horčík a dochádza k nástupu rôznorodých ochorení.

Otázku prísunu potrebných enzýmov do nášho organizmu neobišla ani medicína. Na trhu existuje množstvo prípravkov na báze enzýmov, ktoré špeciálnym prísunom napr. pankreatických enzýmov, priaznivo pôsobia na určité orgány nášho tela. Veľký význam pre pacientov v súčasnosti má podporná liečba vo forme systémovej enzymoterapie. Ide vlastne o komplexné pôsobenie cielene zostavených zmesí hydrolytických enzýmov rastlinného aj živočíšneho pôvodu. Prípravky systémovej enzymoterapie teda komplexne pôsobia na náš organizmus a priaznivo ovplyvňujú všetky zápalové reakcie, ktoré sú prejavom takmer každej choroby. Oproti potravinovým či výživovým doplnkom na báze enzýmov majú výhodu v tom, že sú to registrované lieky, a ich uvedenie na trh je podmienené preukázaním klinickej účinnosti. Enzýmová terapia Wobenzymom sa často používa aj ako podporná liečba antibiotík pri zdolávaní chorôb, pretože podporuje účinky antibiotík tým, že napomáha ich prieniku do tkanív. Týmto vlastne aj urýchľuje celý proces vyliečenia. Keď medicína objavila pôsobenie enzýmov a ich význam, začala ich využívať aj v praxi a výskumy potvrdzujú, že sú pre pacientov veľmi účinným pomocníkom v snahe vyliečiť sa z mnohých chorôb, najmä zápalového charakteru.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.