Elixír zdravia zvaný sója
Autor(ka) : Miriam Kuhlová
Dátum a čas : 17.5.2006 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Čoraz viac ľudí v súčasnosti uprednostňuje vegetariánsku stravu. Iní zas vynechávajú zo svojho jedálneho lístka mäso, pretože sa boja zvýšeného cholesterolu. Ak si chceme odľahčiť stravu a doplniť ju potravinami, ktoré šetria srdce, potom je vhodným receptom práve sója.

Čoraz viac ľudí v súčasnosti uprednostňuje vegetariánsku stravu. Iní zas vynechávajú zo svojho jedálneho lístka mäso, pretože sa boja zvýšeného cholesterolu. Ak si chceme odľahčiť stravu a doplniť ju potravinami, ktoré šetria srdce, potom je vhodným receptom práve sója.

Sóju poznali a pestovali Číňania už v staroveku. Dnes je to najrozšírenejšia strukovina. Dlho sa o nej vedelo predovšetkým to, že obsahuje prírodné chemické látky, ktoré pôsobia podobne ako hormóny estrogény, i keď menej intenzívne. Estrogény chránia srdce a podobné účinky má i sója.

K najlepším vlastnostiam sóje patrí jej schopnosť znižovať množstvo škodlivého cholesterolu. Stačí zjesť asi 47 gramov sóje denne, aby sa množstvo cholesterolu v krvi významne znížilo. Odporúčaná denná dávka je minimálne 25 gramov.

Neobsahuje lepok ani škrob a má málo cukrov. Je preto užitočná v bezlepkovej diéte. Semená sóje obsahujú 38 % bielkovín a 18 % oleja. Olej, ktorý obsahuje, je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre ľudské zdravie. Neobsahuje cholesterol, zato obsahuje kyselinu linolovú a linolenovú, ktoré sú nevyhnutné pre dobrý rast organizmu a chránia pred chorobami srdca. Vedci nedávno zistili, že v sóji je prítomná aj zmes látok, ktorá účinne chráni pred tvorbou karcinogénnych nádorov. Ďalšie liečivé vlastnosti tejto rastliny sa neustále skúmajú.

Dnes je na trhu možné nájsť rôzne druhy výrobkov zo sóje. Môžeme si ju dopriať v chutných sterilizovaných výrobkoch spoločnosti Tatrakon.

Nátierky Sojana sú vhodnou voľbou studeného občerstvenia pre vegetariánov. Sójovo – zeleninovú, hubovú a sójovo – hlivovú Sojanu si môžeme natrieť na pečivo a pripraviť si tak skvelý bezmäsitý gurmánsky zážitok.

Zmes sóje a bravčového mäsa Morca - della je hotovým sterilizovaným jedlom. Po jeho ohriatí máme pripravenú teplú večeru, ktorú môžeme podávať s cestovinami alebo ryžou. Posypaná strúhaným syrom je Morca - della lahôdkou pre priaznivcov talianskej kuchyne.

Pri výrobe týchto sójových výrobkov spoločnosti Tatrakon sa nepoužíva pšeničná múka, preto sú vhodné aj pre celiatikov. Spoločnosť Tatrakon navyše garantuje, že nespracováva geneticky modifikovanú sóju. Výrobky neobsahujú chemické konzervačné látky ani farbivá. Vysokú kvalitu výrobkov firmy Tatrakon zabezpečuje okrem iného aj dodržiavanie systému manažérstva kvality EN ISO 9001 : 1994.


 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.