Syrový koláč
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 18.5.2006 00:00
Kategória : Recepty
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Je hneď hotový, skvelo vyzerá a ešte lepšie chutí. Môžete použiť akýkoľvek syr, pevnejšie druhy nahrubo nastrúhajte.

Je hneď hotový, skvelo vyzerá a ešte lepšie chutí. Môžete použiť akýkoľvek syr, pevnejšie druhy nahrubo nastrúhajte.

Ingredencie:
    * 250 g lístkového cesta
    * 25 g masla
    * 1 lyžicu olivového oleja
    * 2 cibule, nakrájané na plátky
    * 1 stredne veľký zemiak, nakrájaný na tenké plátky
    * 2 rozdrvené strúčiky cesnaku
    * 1 lyžičku sušeného rozomletého tymiánu
    * 150 g rozdrobeného mäkkého syra (napríklad kozieho, ovčieho – bryndzy – alebo syr s modrou plesňou)
    * 3 vajíčka
    * 200 ml kyslej smotany
   
Príprava jedla:

Cesto rozvaľkajte a vyložte ním guľatú formu, dôkladne ho natlačte aj do okrajov. Nechajte pol hodiny chladiť.
 
Trúbu predhrejte na 190 stupňov. Na cesto položte koliesko papiera na pečenie, posypte ho suchými fazuľami a štvrť hodiny predpečte (fazule papier zaťažia a pri pečení sa tak vytvorí vyšší okraj koláča). Potom papier s fazuľami opatrne odstráňte a vráťte cesto na päť minút do trúby, aby zožltlo. Koláč vyberte a znížte teplotu trúby o desať stupňov.

V panvici medzitým rozohrejte maslo s olejom a za občasného miešania opekajte plátky cibule a zemiakov dožlta; trvá to desať až pätnásť minút. Osoľte, pridajte cesnak a tymián. Opekajte ešte tri minúty; potom zmes nasypte na koláč. Pridajte syr a všetko rovnomerne rozložte.

Premiešajte smotanu a vajíčka; môžete ich ešte trošku posoliť a okoreniť. Zmesou zalejte celý koláč, vložte ho do trúby a pečte tridsať až štyridsaťpäť minút. Hotový slaný dezert má svetlú zlatohnedú farbu, podávajte ho teplý.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.