Súčasťou našej bežnej výživy sú nielen základné potraviny, ale aj celý rad ďalších požívatín, predovšetkým pochutiny a lahôdky. Medzi nimi hrajú významnú úlohu i výrobky trvanlivého pečiva a cereálne snack výrobky, ktoré v Slovenskej republike vykazujú rastúcu obľubu. Obľúbenú skupinu v tejto komodite predstavujú cereálne tyčinky CORNY. Tie však môžu byť nielen pochutinou, ale i významným zdrojom deficitných zložiek v našej výžive. Ich základnou zložkou sú obilniny.
Obilniny nie sú nositeľom iba základných živín, ale predstavujú taktiež významný zdroj vitamínov a minerálnych látok, predovšetkým pokiaľ sú prítomné vo forme obilných vločiek. Sú zdrojom vitamínov skupiny B – thiamínu, riboflavínu, pyridoxínu, biotínu a kyseliny panthoténovej. Tieto vitamíny sú dôležité pre rad životne dôležitých funkcií, zvlášť pre premenu živín na energiu. Pôsobia priaznivo na krvotvorbu, nervovú sústavu a na vývoj pokožky. Medzi významné minerálne látky radíme hlavne vápnik, fosfor, horčík, železo, zinok a selén.
Obilniny sú tiež významným zdrojom nenutritívnych zložiek výživy, obzvlášť vlákniny, ktorá sa v našej výžive nachádza v deficitnom množstve. Niektoré súčasti vlákniny patria do skupiny vláknin čiastočne rozpustných, ktoré sa rozkladajú mikroflórou hrubého čreva a vykazujú prebiotický efekt. Veľmi významnú a plne aktuálnu úlohu v našej výžive zohráva vláknina nerozpustná, nazývaná aj balastná. Balastná vláknina sama o sebe nemá energetickú hodnotu, ale zohráva v organizme rad dôležitých ochranných a podporných funkcií. Jednou z nich je aj prevencia pred viacerými civilizačnými ochoreniami.
Úbytok pohybových zamestnaní a strata pohybovej aktivity negatívne ovplyvňuje metabolické procesy organizmu - nepodnecuje črevnú peristaltiku, spomaľuje priechod potravy črevom a zapríčiňuje obstipáciu so všetkými negatívnymi následkami pre zdravotný stav. Strava so zvýšeným obsahom balastnej vlákniny naopak urýchľuje priechod zažívacím traktom, obmedzuje príčiny obstipácie, čo okrem iného spôsobuje nižšiu využiteľnosť energie prijatej stravy a znižuje tak mieru hypodynamie. Vláknina ďalej znižuje resorpciu tukov a cholesterolu, čím významne prispieva k prevencii kardiovaskulárnych chorôb. Optimálny príjem balastnej vlákniny vo výžive sa významne podieľa aj na prevencii karcinómu hrubého čreva. Povrchové vrstvy vlákniny absorbujú toxické látky a odvádzajú ich z organizmu.
Vláknina zohráva dôležitú rolu aj pri redukčných diétach. V zažívacom trakte intenzívne prijíma vodu, rýchlo sa zväčšuje a výrazne zvyšuje objem tráveniny. Tým prispieva k dosiahnutiu príjemného pocitu sýtosti a obmedzuje pocit hladu.
Požadovanú štruktúru a konzistenciu tyčinky zaisťuje použitie podielu obilnín vo forme lupienkov a vločiek, jogurtového mlieka, ako aj zloženie tukov – palmový, kokosový a mliečny. Termické ošetrenie CORNY Linea zaisťuje dokonalú stabilitu a trvanlivosť.
Pri konfrontácii nutričnej a biologickej hodnoty cereálnych tyčiniek CORNY Linea s negatívnymi tendenciami civilizačného vývoja a nedostatočne výživnej potravy sa ukazuje, že cereálnej tyčinky sú nielen chutným snackom vynikajúcich senzorických vlastností, ktoré uspokoja najnáročnejšieho spotrebiteľa, ale sú aj nositeľom deficitných hodnôt, čím významne prispievajú ku zdravej výžive potrebnej pre náš plnohodnotný život.
Doc. Ing. Miroslav Dědek, DrSc., odborník na výživu
©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |