Aby sme nejedli zbytočne...(2. časť) |
||
Autor(ka) : Kristína Farkašová Dátum a čas : 5.9.2006 00:00 Kategória : Výživa WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
To, či je naše jedlo surové alebo uvarené je pre vstrebávanie potravín dôležitá vec. Napríklad paradajky obsahujú lykopén, čo je druh antioxidantu. Antioxidanty sú užitočné látky, ktoré majú schopnosť neutralizovať voľné radikály. | ||
Ak si dáte čerstvé paradajky, antioxidačný potenciál má hodnotu 80 . Ak ich však konzumujete uvarené alebo konzervované, ich potenciál vzrastie 5-6 násobne. Je to spôsobené tým, že lykopén v surových paradajkach sa varom mení na trans- lykopén. A práve trans-lykopén naše telo ľahšie absorbuje. Podobne to funguje aj u iných druhov potravy. Napríklad varená mrkva obsahuje beta- karotén, čo je ďalšia verzia antioxidantov. Ľahšie sa vstrebáva, pretože varom sa rozrušia bunkové steny. Pre vstrebávanie je dôležitý aj vzťah medzi vodou a tukmi. Na to, aby sa vstrebali látky rozpustné v tukoch, musia sa prepraviť pomocou „tukového prenášača“. Príkladom takejto látky je luteín, ktorý sa nachádza v špenáte a iných zelených druhoch zeleniny, ako je brokolica, či hrášok. Dokáže ochrániť pred degeneráciou zrakových orgánov, spôsobenou starnutím buniek, ktorá môže viesť až k oslepnutiu. Luteín je absorbovaný efektívnejšie, ak sa konzumuje s malým množstvom tuku- ten pomáha premene na mastné kyseliny, čím ho telo lepšie využije. Výskumníci však upozorňujú, že látky v potravinách sa ovplyvňujú rôznymi spôsobmi- napríklad varením paradajok síce získame antioxidanty, ale zároveň ničíme vitamín C. Dodávaním väčšieho množstva tuku zase môžeme zvýšiť hladinu cholesterolu. Zdôrazňujú, že je potrebné pochopiť, ako sa látky v tele vstrebávajú a na základe toho, aké množstvo je pre nás potrebné, je možné predchádzať nepriaznivým symptómom.
©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |