Potraviny pre zdravé srdce
Autor(ka) : Miriam Kuhlová
Dátum a čas : 4.10.2006 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Mäso z rýb obsahuje množstvo cenných látok, ako sú: vitamíny D, A, B, C a z minerálnych látok najmä fosfor, jód, selén, vápnik, draslík, železo a horčík. Sú zdrojom významných 3- omega nenasýtených mastných kyselín. Obsahom týchto dôležitých polynenasýtených mastných kyselín prispievajú ich pravidelnou konzumáciou k znižovaniu krvného tlaku, hladiny cholesterolu a tuku v krvi, čiže majú v procese aterosklerózy ochranný charakter. Obsahom železa pôsobia proti

Mäso z rýb obsahuje množstvo cenných látok, ako sú: vitamíny D, A, B, C a z minerálnych látok najmä fosfor, jód, selén, vápnik, draslík, železo a horčík. Sú zdrojom významných 3- omega nenasýtených mastných kyselín. Obsahom týchto dôležitých polynenasýtených mastných kyselín prispievajú ich pravidelnou konzumáciou k znižovaniu krvného tlaku, hladiny cholesterolu a tuku v krvi, čiže majú v procese aterosklerózy ochranný charakter. Obsahom železa pôsobia proti zrážanlivosti krvi. Pre vysoký zdroj selénu v spojitosti s vitamínmi A, B a C pôsobia proti znižovaniu vplyvov voľných radikálov v tele, tým zabraňujú rastu rakovinotvorných buniek. Ryby pre vysoký obsah jódu zabezpečujú správnu činnosť štítnej žľazy. Majú tiež význam vo vývoji detského organizmu a to najmä vďaka obsahu vitamínu D. Priaznivo pôsobí na rast a tvorbu kostnej hmoty, tiež má pozitívny účinok v prevencii proti osteoporóze.

Orechy sú známe pre vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín a vitamínu E. Tiež sú hodnotným zdrojom draslíka, medi a aminokyseliny arginínu. Obsahom týchto dôležitých látok pravidelným konzumom výrazne prispievajú k znižovaniu rizika vzniku ischemickej choroby srdca. Najsilnejší protisklerotický účinok majú vlašské orechy a mandle. Pravidelnou konzumáciou znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Pražené a solené oriešky nemajú taký blahodárny účinok na organizmus, pretože obsahujú zvýšené množstvá soli, tiež tukov. Nadmerná konzumácia môže viesť k vzniku hypertenzie.

Rastlinné tuky majú vo výžive svoje významné miesto. Všeobecne tuky sú základnou zložkou výživy. Pre ľudský organizmus predstavujú najbohatší zdroj energie. Sú potrebné pre vstrebávanie vitamínov A, D, E, K a ovplyvňujú i ďalšie dôležité funkcie prebiehajúce v ľudskom tele, najmä metabolické. Dostatočný príjem niektorých zložiek tukov – kyseliny linolovej a linolénovej je nevyhnutný pre správnu činnosť organizmu. Nadmerné množstvo živočíšnych tukov môže nepriaznivo pôsobiť na naše zdravie a zvyšovať riziko závažných ochorení – obezity, zvýšenej hladiny cholesterolu, srdcovo-cievnych a nádorových ochorení. Preto je vhodnejšie, keď budete uprednostňovať tuky rastlinného pôvodu, pretože neobsahujú žiaden cholesterol.

Strukoviny sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého stravovania. Patria medzi najhodnotnejší zdroj vlákniny. Najvyšší jej obsah má sója. Obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Okrem vlákniny strukoviny obsahujú tiež bielkoviny, polysacharidy, minerálne látky a vitamíny, najmä skupiny B. Pri tepelnom spracovaní dbajte na správny výber pokrmov, vynechajte smotanou zahusťované prívarky a omáčky, pretože smotana obsahuje cholesterol. Pokiaľ ju nahradíte rastlinnou, neurobíte žiaden prehrešok.

Špenát napriek nie najvyšším hodnotám železa ako sme sa domnievali netreba špenát podceňovať. Je to plnohodnotný zdroj mnohých iných cenných látok. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, E a antioxidantov (najmä luteín ), ktoré majú veľký význam pri prevencii pred Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Napríklad špenát má až 4-krát viac betakaroténu a 3-krát viac luteínu ako brokolica, ktoré majú preventívne účinky pred zhubnými nádormi. Obsahuje vlákninu znižujúcu hladinu cholesterolu v krvi. Je vysokým zdrojom kyseliny listovej, ktorá sa odporúča pri prevencii proti srdcovo-cievnym ochoreniam a tiež má významný vplyv najmä v tehotenstve, kde jej príjem by sa mal zdvojnásobiť.

Paradajky obsahujú veľmi účinný antioxidant lykopén, ktorý má protizápalové účinky, znižuje krvný tlak, zrážanlivosť krvi a riziko vzniku nádorového ochorenia. Lykopén je rozpustný v tuku a telo ho lepšie získava z tepelne pripravených pokrmov, hlavne v spojitosti s rastlinným tukom. Paradoxom je, že množstvo lykopénu sa tepelným pôsobením v paradajkach znásobuje a neničí ako to býva u viacerých cenných látkych. Paradajky sú tiež bohatým zdrojom vitamínu C a A, a viacerých dôležitých minerálnych látok.

Karfiol obsahuje látky, ako sú: glutatión, glukarát, indoly a vitamín C, ktoré sú účinné v prevencii viacerých ochorení, predovšetkým rakovinových. Taktiež je zdrojom vlákniny, ktorá je dôležitá pri znižovaní krvného cholesterolu a najmä ako prevencia rakoviny hrubého čreva ( zabraňuje zápche ). Tepelnou úpravou sa niektoré cenné látky v karfiole ničia, preto nie je vhodné ho vyprážať a tepelne dlho spracovávať. Červená paprika je bohatým zdrojom viacerých antioxidantov, vlákniny a vitamínu C. 100 g červenej papriky obsahuje až dvojnásobné množstvo vitamínu C oproti odporúčanej dennej dávke. Má výrazné antioxidačné účinky, zvyšuje obranyschopnosť organizmu, znižuje riziko srdcovo-cievnych a nádorových ochorení.

Ovocie je bohatým zdrojom biologicky cenných látok, ako sú antioxidanty, dôležité vitamíny a pre ľudský organizmus významné minerálne látky. V neposlednom rade obsahuje vlákninu, ktorá účinné znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb a to takým spôsobom, že na seba viaže tuky a cholesterol, ktoré sa nevstrebávajú do krvi. Vláknina pôsobí aj ako prevencia proti rakovine hrubého čreva. Množstvo vitamínov a antioxidantov obsiahnutých v ovocí tiež zvyšuje obranyschopnosť organizmu.

Bezplatné informácie o zdravom životnom štýle na Floralinke 0800 152 153



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.