Ako si strážiť cholesterol
Autor(ka) : Miriam Kuhlová
Dátum a čas : 18.10.2006 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Cholesterol je chemická látka, ktorá je súčasťou takmer všetkých tukov. Pre organizmus je nevyhnutná, pretože je základnou stavebnou jednotkou pre niektoré hormóny a pre tvorbu žlčových kyselín. Telo si cholesterol z väčšej časti vytvára samo v pečeňových bunkách. Ďalšie zásoby sa do organizmu dostávajú stravou.

Cholesterol je chemická látka, ktorá je súčasťou takmer všetkých tukov. Pre organizmus je nevyhnutná, pretože je základnou stavebnou jednotkou pre niektoré hormóny a pre tvorbu žlčových kyselín. Telo si cholesterol z väčšej časti vytvára samo v pečeňových bunkách. Ďalšie zásoby sa do organizmu dostávajú stravou.

V čom môže byť cholesterol nebezpečný?
Cholesterol môže byť nebezpečný, ak ho je v organizme nadbytočné množstvo. V takom prípade sa cholesterol ľahko ukladá do cievnej steny, kde tvorí hlavnú súčasť tzv. sklerotických plátov. Na povrch týchto plátov sa potom usadzujú krvné zrazeniny, cieva sa tak postupne zužuje a obmedzuje sa dodávka krvi do srdcového svalu. Následkom môže byť infarkt myokardu, vznik ischemickej choroby srdca, alebo ateroskleróza.

Koľko cholesterolu máme mať?
 
- U detí (do 15 rokov) sa za normálnu hodnotu považuje hladina do 4,8 mmol/l.
- U dospelých osôb (starších ako 15 rokov) je za normálnu považovaná hladina cholesterolu v krvi do 5,2 mmol/l. Tí, ktorí nepresahujú túto hodnotu, môžu pokojne spávať.
- Hladina od 5,2 do 6,2 mmol/l sa označuje ako zvýšená. Tí, ktorí sa pohybujú v tomto rozmedzí, by si už mali viac všímať svoj jedálny lístok a upraviť si svoj životný štýl.
- Riziková je hladina nad 6,2 mmol/l, veľmi riziková je hladina nad 7,8 mmol/l. Osobám s takými hodnotami hrozí zvýšené riziko vzniku srdcového alebo cievneho ochorenia, preto by mali byť pod dohľadom lekára.

Dobrý sluha a zlý pán?
Cholesterol je síce nepostrádateľný, ale jeho príliš vysoká koncentrácia v krvi je nebezpečná a je považovaná za významný rizikový faktor vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Výška hladiny cholesterolu závisí na viacerých faktoroch - vrodenej schopnosti organizmu regulovať jeho hladinu v krvi, ďalej na množstve tukov a látok obsahujúcich cholesterol, ktoré do organizmu pridávame potravou. Pre väčšinu populácie platí, že hladina cholesterolu je tým vyššia, čím viacej cholesterolu a tukových látok dodávame do organizmu práve stravou.

Cholesterol ako zlý pán
Ak je cholesterolu v krvi nadbytok, ľahko sa ukladá na steny ciev a tvorí hlavnú súčasť sklerotických plátkov. Tieto plátky sú nerovnosti cievnej steny tvorené tukovou ľahko vápenatejúcou vrstvou, ktorá sa drobí. Preto nie je povrch tepny ideálne hladký a veľmi ľahko sa na ňom usádzajú krvné zrazeniny, ktoré cievu výrazne zužujú, príp. celkom uzatvárajú. Škodlivosť cholesterolu je v tom, že sa ukladá na stenách tepien a vedie k vzniku aterosklerózy a následnému infarktu alebo mŕtvici. Neblahé účinky cholesterolu sa znásobujú fajčením a vysokým krvným tlakom.

Cholesterol nie je vždy škodlivý!
Okrem zdravia škodlivého cholesterolu označovaného ako LDL je v krvi tiež "dobrý cholesterol" označovaný ako HDL. Úloha dobrého cholesterolu tkvie v odstraňovaní nadmerného množstva zlého cholesterolu z cievnych stien. Dobrého cholesterolu je však štyrikrát menej ako zlého. Nedá sa kalkulovať s tým, že by si organizmus sám poradil s prebytkom zlého cholesterolu. Preto je vyvážená strava taká dôležitá.

Znižovanie a zvyšovanie hladiny LDL cholesterolu.
Mali by sme si zapamätať, že hladinu zlého cholesterolu v krvi zvyšujú nasýtené mastné kyseliny, ktoré sa vyskytujú predovšetkým v živočíšnych tukoch. Hladinu zlého cholesterolu znižujú viacnenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa vyskytujú prevažne v rastlinných tukoch. V našej populácii stále jeme dvakrát viac živočíšnych tukov, ako odporúčajú odborníci na celom svete.

Ako je možné znížiť vysokú hladinu cholesterolu?
Diétou, liekmi, alebo kombináciou obidvoch metód. K hlavným zdrojom cholesterolu patria: vaječný žĺtok, maslo, mliečny tuk obsiahnutý v šľahačke, smotane a plnotučných, predovšetkým tavených syroch. Veľké množstvo cholesterolu obsahujú tiež vnútornosti, predovšetkým mozoček, pečeň a ľadviny. Ďalej bravčové mäso a sadlo. Zdrojom cholesterolu sú predovšetkým tuky živočíšneho pôvodu, ktoré obsahujú tzv. nasýtené mastné kyseliny. Oproti tomu tuky rastlinného pôvodu cholesterol neobsahujú, hladinu cholesterolu v krvi nazvyšujú a naopak, môžu ju dokonca znižovať.

Ryby a ich zázračné zloženie.
Pozoruhodné vlastnosti má tuk obsiahnutý v rybách aj napriek tomu, že ide o tuk živočíšny. Vo všetkých rybách, a to aj v mastných morských, ako je tuniak alebo makrela, je zvláštny druh nenasýtených mastných kyselín. Ten síce hladinu cholesterolu v krvi príliš neznižuje, ale zato ovplyvňuje zrážanlivosť krvných doštičiek a bráni tak vzniku infarktu. K zníženiu hladiny cholesterolu sa používajú tiež niektoré lieky, ktoré sa predpisujú u extrémnych hodnôt cholesterolu, ktoré už nie je možné ovplyvniť diétou.

Bezplatné informácie o zdravom životnom štýle na Floralinke 0800 152 153



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.