O starostlivosti o nohy koluje mnoho mýtov.
Autor(ka) : Natália Syrůčková
Dátum a čas : 8.2.2007 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Ľudské chodidlo sa skladá z 26 kostí, vynaliezavo prepojených 33 kĺbmi a 107 väzmi. Do pohybu ich uvádza 19 svalov a to všetko je potiahnuté skvelým vode odolným materiálom – kožou. Nie nadarmo Leonardo da Vinci nazval ľudskú nohu „majstrovským dielom prírodného inžinierstva“. Napadlo vás niekedy premýšľať o nohách, ako sa cítia a čo potrebujú? Asi nie. Iba sa na ne spoliehame, že nás budú celý život nosiť, ale ich potrebám venujeme len minimálnu pozornosť. Nemôže nás potom prekvapiť fakt, že jedno za najčastejších ochorení nôh, mykóza, tak ľahko uniká z nášho zorného poľa. Naše nohy dokážu nevídané, ale sú tiež zraniteľné a často zanedbávané. Venujme im starostlivosť a ony sa na oplátku postarajú o nás.

Ľudské chodidlo sa skladá z 26 kostí, vynaliezavo prepojených 33 kĺbmi a 107 väzmi. Do pohybu ich uvádza 19 svalov a to všetko je potiahnuté skvelým vode odolným materiálom – kožou. Nie nadarmo Leonardo da Vinci nazval ľudskú nohu „majstrovským dielom prírodného inžinierstva“. Napadlo vás niekedy premýšľať o nohách, ako sa cítia a čo potrebujú? Asi nie. Iba sa na ne spoliehame, že nás budú celý život nosiť, ale ich potrebám venujeme len minimálnu pozornosť. Nemôže nás potom prekvapiť fakt, že jedno za najčastejších ochorení nôh, mykóza, tak ľahko uniká z nášho zorného poľa. Naše nohy dokážu nevídané, ale sú tiež zraniteľné a často zanedbávané. Venujme im starostlivosť a ony sa na oplátku postarajú o nás.

Vedeli ste, že v každý okamih chodí po Európe 25 %(1) ľudí s mykózou nôh? Je to šokujúci štatistický údaj, hlavne keď si uvedomíme, že mnohí z nás ani nevedia, že týmto ochorením trpia, nevedia o jeho nákazlivosti a bezohľadne ho prenášajú na ostatných. Mykóza je však niečo, čo sa dá ľahko liečiť, ak sa lieči včas a správne. Stále ju však obklopuje príliš mnoho mýtov a nepochopení. Mykóza môže dlhodobo unikať pozornosti a mnohí z nás si dokonca ani neuvedomujú, že ňou trpia.

Pozrime sa na niekoľko bájok, ktoré sa o mykóze nôh šíria:

Mýtus: Mykózu mať nemôžem, lebo nešportujem
Fakty: Aj keď sú ľudia, ktorí trávia hodiny v teplých prepotených teniskách, alebo ľudia, ktorí sa venujú vodným športom k tomuto ochoreniu náchylnejší, neplatí bohužiaľ pravidlo, že mykózou trpia len športovci. Menej odolné môžu byť aj slnkom vysušené nohy v letných sandáloch, pretože koža stráca prirodzenú ochrannú tukovú vrstvu. K tomu ešte pridajme odreniny a pľuzgiere spôsobené modernými topánkami – a naše nohy kráčajú priamo do náruče infekcie. Ak máte k mykóze nôh sklon, môžete ju dostať omnoho ľahšie, než si myslíte. Mykotickú infekciu môžete dostať z každej šupinky odlúpnutej z pokožky infikovaného človeka, nachádzajúcej sa na podlahách kúpeľní, spŕch alebo šatní či dokonca na uterákoch. Ako teda vidíte, chorobu, o ktorej ste boli presvedčení, že môže trápiť len spotených športovcov môžete pokojne „chytiť“ pri relaxácii v kúpeľoch!

Mýtus: Na mykózu trpí len mládež, ktorá trávi celý deň v teniskách.
Fakty: Prípady mykotickej (pliesňovej) infekcie nôh v skutočnosti s vekom rastú a dosahujú maximum u ľudí vo veku 70-75 rokov (1).  Môže to byť spôsobené tým, ako s pribúdajúcimi rokmi klesá pohyblivosť a je preto napríklad ťažšie na nohy dosiahnuť, aby sa o ne mohol človek dobre starať alebo objaviť problémy s mykózou. Faktom je, že hubová infekcia nezmizne sama od seba. Ak teda nie je liečená, tak pretrváva, čo pravdepodobne vysvetľuje jej vyšší výskyt so zvyšujúcim sa vekom. Niektorí starší ľudia aj niekoľko rokov trpia pocitom svrbenia a pálenia chodidiel bez toho, aby ich napadlo, že majú mykózu.

Mýtus: Mykózu nemôžem chytiť len tak.
Fakty: Mykóza nôh je naopak vysoko nákazlivá. Pri jednom verejnom bazéne je možné objaviť až 12 druhov dermatofytov, čo sú huby spôsobujúce mykózu, na jedinom metre štvorcovom! V niektorých subtropických oblastiach môže tento počet dosiahnuť až 750 druhov ma meter štvorcový! (2) Podobne ako všetky mykotické infekcie sa aj táto môže rozšíriť na ľubovoľné miesto vašej kože – na hlavu, ruky, dokonca do oblasti slabín, najmä ak používate ten istý uterák na nohy a zvyšok tela. Keď sa dotknete postihnutej kože, napríklad ak si ju chcete natrieť, nezabudnite si potom dôkladne umyť  a osušiť ruky.

Mýtus: Mykóza postihuje len mužov.
Fakty: Aj keď je týmto ochorením všeobecne postihnutých o niečo viac mužov ako žien, nie je to v žiadnom prípade výlučne mužská záležitosť. Ženy by svoje drahé polovičky určite nechceli nijako obviňovať, ale nemohlo by to byť tým, že si nemenia ponožky tak často, ako by mali, alebo že stále nosia tie isté topánky? Každý deň čisté bavlnené ponožky. To je pravidlo. A topánky by sa mali po jednom dni, ak je to možné, striedať, pretože trvá približne 24-48 hodín, kým po dni, v ktorom v nich bola uväznená spotená noha, úplne vyschnú.

Mýtus: Mykóza je spôsobená zlou osobnou hygienou.
Fakty: Nie je to pravda, ale bohužiaľ je toto presvedčenie dosť rozšírené a je príčinou toho, prečo mnoho ľudí mlčiac trpí. Hlavné príčiny nemajú nič spoločného s hygienou. Patria k nim:

· Spotené nohy
· Zabudnúť si nohy po umytí dôkladne osušiť, hlavne medzi všetkými prstami; alebo naopak prílišné sušenie a následné poškodzovanie kože
· Požičiavanie uterákov, topánok alebo ponožiek
· Neustále nosenie tých istých topánok – hlavne ak sú vyrobené zo syntetických materiálov
· Chodenie na boso v šatniach, sprchách, hotelových izbách a ďalších verejných priestoroch

Mýtus: Akonáhle zmizne svrbenie/pálenie, som z toho vonku.
Fakty: Záleží na tom, aký druh liečby pacient podstúpil a ako dlho. Väčšina liečiv sú takzvané fungistatiká , ktoré sú určené na dlhodobú, až 4 týždňovú liečbu, a tú pacienti len ťažko dodržia. Huba po liečbe fungistatikami nemizne, len počas aplikácie lieku zostáva „v kľude“ a nemôže sa rozmnožovať. Tento prístup spolieha na kožu, že bude v rámci svojej prirodzenej obnovy schopná nemnožiace sa huby postupne odlúčiť. Nepríjemné príznaky mykózy obyčajne za pár dní vymiznú, takže pacient je presvedčený o tom, že všetko sa skončilo a tak s liečbou už nemusí pokračovať. Aby sa ale problému za tak krátky čas naozaj zbavil, potrebuje liečbu tzv. fungicídnym prípravkom, ktorý huby priamo zabíja. Takýmto prípravkom je napríklad Lamisil, ktorý pôsobí liečivo aj po ukončení aplikácie a zároveň poskytuje dlhodobú ochranu pred návratom ťažkostí. Na huby je účinnejší než iné fungistatické prípravky, ktoré hubu len zastavia vo vývoji a ktoré je nevyhnutné aplikovať až 4 týždne. Použitie liečiva, akým je práve Lamisil – jeden týždeň, 1 x denne – je z pohľadu dodržania liečby oveľa jednoduchšie. Samozrejme najideálnejším spôsobom by bolo liek aplikovať len raz. Už čoskoro bude v Slovenskej republike predstavený revolučný prípravok na jednorazovú liečbu mykózy nôh od spoločnosti Novartis, ktorý zásadným spôsobom uľahčí liečbu pacientov trpiacich týmto nepríjemným ochorením.

Mýtus: Nákaza mykózou sa stále opakuje.
Fakty: Je možné, že na mykózu nôh trpíte päť krát ročne, čo sa stáva 50 % chorých (3).  Alebo to môže byť spôsobené tým, že sa neliečite správne, viď predchádzajúci odstavec. Ak nepodstúpite dostatočne dlhú terapiu, čo sú v niektorých prípadoch aj týždne po tom, čo si myslíte, že choroba je preč, bude jediným výsledkom „uspanie“ huby. Po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch sa zase „zobudí“ a kolotoč problémov sa znovu roztočí. Revolučná novinka spoločnosti Novartis je vysoko efektívna – ničí huby už pri jednorazovej aplikácii.

Mýtus: Problémy zvládnem pomocou púdrov a hydratačných prípravkov.
Fakty: Aj keď púdre a hydratačné prípravky môžu priniesť určitú okamžitú úľavu, príznaky len utlmia. Používanie hydratačných prípravkov na suchú popraskanú kožu môže v skutočnosti vytvoriť perfektné vlhké prostredie, ktoré povzbudí ďalší rast huby. Pretože je mykóza spôsobená hubou, správnym spôsobom, ako sa jej zbaviť, je použiť antifungálny prípravok.

1. Burzykowski T, Molenberghs G, Abeck D, Haneke E, Hay R et al High prevalence of foot diseases in Europe: results of the Achilles project Mycoses 2003;46:496-505
2. Lambert J, Richert B, Dezfoulian b, de la Brassinne M. Epidemiologie, physiopathologie et traitement d’une affection frequente : tinea pedis Rev Med Liege 2000; 55(3): 161-168
3. U&A Survey 2005 France, Germany and UK

Lamisil – liek na vonkajšie použitie. Obsahuje terbinafín. Pred použitím si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa. O prípadných vedľajších účinkoch sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.