Na mojom dieťati záleží
Autor(ka) : Ing. Beáta Kujanová
Dátum a čas : 28.6.2007 00:00
Kategória : Rodina
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Medzinárodné partnerstvo sa rozšírilo na 26 programov v 16 krajinách. Podľa správy vydanej na 43. výročnom zasadaní Americkej spoločnosti pre klinickú onkológiu (ASCO) program “Na mojom dieťati záleží” (“My Child Matters”), ktorý spustila Medzinárodná únia proti rakovine (UICC) a spoločnosť sanofi-aventis, významne zlepšuje pediatrickú onkologickú starostlivosť v rozvojových krajinách.

„Na mojom dieťati záleží” –  správa o ročných výsledkoch programu svedčí o výraznom zlepšení v oblasti starostlivosti o deti s onkologickými ochoreniami v rozvojových a nových spriemyselnených krajinách

Medzinárodné partnerstvo sa rozšírilo na 26 programov v 16 krajinách. Podľa správy vydanej na  43. výročnom zasadaní Americkej spoločnosti pre klinickú onkológiu (ASCO) program “Na mojom dieťati záleží” (“My Child Matters”), ktorý spustila Medzinárodná únia proti rakovine (UICC) a spoločnosť sanofi-aventis, významne zlepšuje pediatrickú onkologickú starostlivosť v rozvojových krajinách.

Kým v priemyselne vyspelých krajinách takmer 80 % detí liečených na rakovinu prežije, miera prežitia klesá na 20 % a dokonca 10 % v rozvojových krajinách, kde prístup k informáciám, včasné zachytenie a liečba často chýbajú. Napriek tomu väčšinu detských onkologických ochorení možno vyliečiť za predpokladu ich včasného zachytenia a okamžitej liečby. 

„Pri takých výrazných rozdieloch v miere prežitia medzi priemyselne vyspelými a rozvojovými krajinami je program ako “Na mojom dieťati záleží” veľmi potrebný a naliehavý” povedal Dr. Franco Cavalli, prezident UICC. „Program zvyšuje povedomie o kladnej reakcii detských onkologických ochorení na liečbu a o  ich častom vyliečení. Rovnako dôležité je aj  to, že program pomáha presadzovať inovácie, keďže umožňuje komunikáciu v rámci medzinárodnej onkologickej komunity."

Program “Na mojom dieťati záleží” podporuje nemocnice a mimovládne organizácie pri rozvíjaní pragmatických prístupov smerujúcich k zlepšeniu povedomia, včasnej diagnostiky a dostupnosti starostlivosti a kontroly bolesti. Celkovým zámerom je zlepšenie riadenia fyzických, sociálnych a kultúrnych aspektov onkologických ochorení v prospech detí a ich rodín.

V decembri 2005 bolo vybraných 14 pilotných projektov. Deväťsto zdravotníckych pracovníkov sa zúčastnilo na odborných školeniach o problematike detských rakovinových ochorení a tieto programy pomohli viac než 4 000  deťom a 2 100 rodinám. 

Analýza ročných výsledkov poukazuje na zlepšenie v oblasti infraštruktúry starostlivosti o pacienta, vzdelávania širokej a odbornej verejnosti, včasného zachytenia ochorenia a dostupnosti starostlivosti. Okrem toho pribudla psychologická a sociálna podpora, stúpla miera ďalšieho sledovania pacientov, pričom podiel prerušení liečby poklesol.

„Osemdesiat percent detí na svete chorých na rakovinu žije v rozvojových krajinách s nízkymi príjmami, v ktorých nesprávna či neskorá diagnóza, nedostatočný prístup k liečbe alebo jej prerušenie predstavujú takmer neprekonateľné prekážky pre dosiahnutie výraznejšieho zlepšenia,” povedal Dr. Raul Ribeiro, spoluautor správy a riaditeľ Medzinárodného širokospektrálneho  programu Nemocnice pre výskum detských ochorení sv. Juda. „Naša analýza potvrdila, že nenáročná a cielená finančná podpora môže spolu so systémom externých inštruktorov pomôcť organizáciám v rozvojových krajinách vybudovať vlastné kapacity pre poskytovanie kvalitnej pediatrickej onkologickej starostlivosti.”

Na základe úspechu programu a neustálej potrebe pomoci bolo v decembri 2006 vybraných ďalších 12 projektov. Program “Na mojom dieťati záleží” v súčasnosti zahŕňa 26 projektov v 16 krajinách, medzi ktorými sú Bangladéš, Bolívia, Egypt, Honduras, Indonézia, Keňa, Mali, Maroko, Peru, Filipíny, Rumunsko, Senegal, Tanzánia, Ukrajina, Venezuela a Vietnam.

„Keď sme v roku 2003 tento program humanitárneho sponzorstva vytvorili, naším zámerom bolo priniesť konkrétne riešenia pre zníženie rozdielov v liečbe detských onkologických ochorení v rozvojových krajinách,” povedal Jean-François Dehecq, prezident spoločnosti sanofi-aventis. „Výsledky, ktoré dnes ASCO prezentuje, sú nesmierne povzbudzujúce. Svedčia o tom, že vďaka zmyslu pre inovácie a solidaritu je možné vytvoriť ducha spolupráce medzi medzinárodnými, národnými a miestnymi inštitúciami, ktorý dokáže viesť k pokroku v krajinách, kde sa pediatrická onkológia ešte len objavuje.”

Poznámka: Výbor pre komunikáciu spoločnosti ASCO si vybral analýzu ročných výsledkov programu “Na mojom dieťati záleží “pre zaradenie do svojho tlačového programu.

O UICC
Medzinárodná únia proti rakovine (UICC) je jedinou medzinárodnou mimovládnou organizáciou, ktorá sa venuje výhradne celosvetovej kontrole rakoviny. Jej víziou je svet bez rakoviny, choroby, ktorá najviac ohrozuje život budúcich generácií. Spolu s vyše 270 členskými organizáciami vo viac než 80 krajinách je UICC zdrojom konania a hlasom volajúcim po zmene. 

O sanofi-aventis
Spoločnosť sanofi-aventis je jedným z popredných výrobcov liečiv na svete a jednotkou vo farmaceutickom priemysle v Európe. Vďaka špičkovej organizácii svojho výskumu a vývoja spoločnosti sanofi-aventis patrí vedúce postavenie v siedmich hlavných terapeutických oblastiach: kardiovaskulárne choroby,  trombóza, onkológia, metabolické ochorenia, centrálny nervový systém, interná medicína a vakcíny. Spoločnosť sanofi-aventis je kótovaná na burzách v Paríži (EURONEXT: SAN) a  New Yorku (NYSE: SNY).

Poradný riadiaci výbor programu “Na mojom dieťati záleží”, zoznam členov:
Dr. Franco Cavalli (prezident UICC; riaditeľ Onkologického inštitútu della Svizzera Italiana), Dr. Tim Eden (prezident Medzinárodnej spoločnosti pre pediatrickú onkológiu), Dr. Joe Harford (riaditeľ Medzinárodných programov, Národný inštitút pre rakovinu, USA), Dr. Jean Lemerle (prezident Francúzsko-africkej pediatrickej onkologickej skupiny), Dr. Ian Magrath (prezident Medzinárodnej siete pre liečbu a výskum rakoviny), Dr. Raul Ribeiro (riaditeľ Medzinárodného širokospektrálneho programu, Nemocnica pre výskum detských ochorení sv. Juda, USA), Dr. Hélène Sancho-Garnier (vedúca oddelenia prevencie a epidemiológie, Epidaure, Francúzsko), Dr. Eva Steliarova-Foucher (IARC/Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny), Dr. Isabelle Tabah-Fisch (hlavná medicínska riaditeľka pre onkológiu, sanofi-aventis), Geoff Thaxter (viceprezident Medzinárodnej konfederácie rodičovských organizácií pre detské onkologické ochorenia).

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.