Počas tehotenstva aj bez mäsa?
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 7.9.2007 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Ako všetky tehotné ženy aj vegetariánky si musia počas tehotenstva dávať pozor čo konzumujú. Názory na to, či by žena mala alebo nemala konzumovať mäso počas tehotenstva sa rôznia, dôležité však je dbať na prísun nevyhnutných látok.

Ako všetky tehotné ženy aj vegetariánky si musia počas tehotenstva dávať pozor čo konzumujú. Názory na to, či by žena mala alebo nemala konzumovať mäso počas tehotenstva sa rôznia, dôležité však je dbať na prísun nevyhnutných látok. 

Vápnik je nezanedbateľný pre vývoj kostí. Tehotné vegetariánky a vegánky by mali zvýšiť konzumáciu takých druhov ovocia a zeleniny, ktoré ho obsahujú vo veľkom množstve- brokolica, kapusta, čerešne a poprípade ho dopĺňať sójovým, či ryžovým mliekom obohateným o vápnik.

Kyselina listová má dôležitú úlohu vo vývoji nervovej sústavy. Ženy, ktoré sú uprednostňujú rastlinnú stravu majú vo všeobecnosti prirodzene vyšší príjem kyseliny listovej, pretože ich strava obsahuje vo väčšej miere listovú zeleninu. V období nedostatku čerstvej listovej zeleniny je vhodné je dopĺňať vo forme potravinových doplnkov.

Železo- nie je len v mäse a vnútornostiach, vegetariánky si ho môžu nahradiť konzumáciou celozrnného pečiva, orechov, červenej repy, či špenátu. Železo je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek a pri jeho nedostatku sa odporúča doplnkové užívanie vo forme tabletiek.

Proteín napomáha pri stavbe nových buniek bábätka. Často sa diskutuje o tom, či ženy vegetariánky majú dostatočný príjem bielkoví, pretože v druhom a treťom trimestri narastá potreba proteínov o 25 g denne. Dopĺňať si ho môžu konzumáciou vajíčok, mliečnych výrobkov, či sóje.

Vitamín B12 vývoj nervovej sústavy a správneho vývoja buniek dieťatka. Jeho množstvo netreba u bežne počas tehotenstva zvyšovať, pokiaľ žena konzumuje živočíšne produkty- napr. vajíčka. Vegánky však nemajú dostatočný zdroj tohto vitamínu a mali by uvažovať o potravinách, ktoré sú ním obohatené, napríklad vo forme sójového mlieka, prípadne o užívaní vitamínového doplnku.

Vitamín D je v tehotenstve potrebný v zvýšenej miere, najmä preto, že pomáha vstrebávať vápnik. Jeho rozpúšťanie napomáhajú tuky, preto by sa im tehotné ženy nemali vyhýbať- rastlinné oleje vo forme zálievok do šalátov úplne splnia túto úlohu.

Spotreba zinku je podľa výskumov nedostatočná či už u vegetariánok, alebo aj žien, ktoré konzumujú mäso. Doplniť ho treba celozrnnými produktmi, či strukovinami.

Spôsob stravovania počas tehotenstva však treba konzultovať s lekárom a upovedomiť ho na produkty, ktoré z jedálneho lístka vynechávate, aby mohol dohliadať na dostatočný prísun látok a vývoj vášho dieťatka.   

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.