Čo vás bolí?
Autor(ka) : Eva Hrubošová
Dátum a čas : 26.10.2007 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Milióny ľudí trpí na časté alebo až chronické bolesti. V posledných rokoch zaznamenávame značný vzrast bolestí hlavy a chrbta. Aké sú príčiny, ako sa dá bolestiam predchádzať a kde možno získať pomoc?

Milióny ľudí trpí na časté alebo až chronické bolesti. V posledných rokoch zaznamenávame značný vzrast bolestí hlavy a chrbta. Aké sú príčiny, ako sa dá bolestiam predchádzať a kde možno získať pomoc?


Bolesť je varovným a svojim spôsobom aj prospešným signálom dôležitým k obrane organizmu proti všetkým nepriaznivým vplyvom. Za určitých okolností sa však bolesť stáva príčinou utrpenia chorého. To platí najmä pri bolesti nádorovej, alebo chronickej. 
Bolesti vznikajú dráždením, ktoré môže byť mechanické, tepelné, elektrické alebo chemické. Vznikajú najčastejšie na periférii a šíria sa smerom do centra. Pre zjednodušenie si môžeme predstaviť napríklad zranenie prsta. Hneď ako vznikne bolestivý signál spôsobený zranením, ihneď tento impulz vedie nervovými vláknami do miechy a odtiaľ až do mozgu. Všetko prebieha samozrejme veľmi rýchlo a samotné vedenie bolesti je takmer nebadateľné, no i napriek tomu sme schopní využiť tieto poznatky a bolesť ovplyvniť.  V tomto prípade s liekmi neváhajte. Tabletku si dajte hneď po prepuknutí bolesti, neskôr vám už liek nemusí zabrať.


Pri liečbe a odstránení bolesti nám ide predovšetkým o dosiahnutie týchto vecí:
- o odstránenie alebo zmiernenie bolesti pri telesnom pokoji
- o odstránenie alebo zmiernenie bolesti pri telesnej aktivite
- o zaistenie pokojného a bezbolestného spánku
- konečným cieľom je odstránenie alebo výrazné zmiernenie bolesti a dosiahnutie čo najlepšej kvality života chorého

Silným bojovníkom proti bolesti rôzneho pôvodu je analgetikum Ataralgin. Je to pôvodný československý tradičný liek, ktorého zrod sa datuje na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. Používa sa u dospelých k rýchlej a účinnej úľave pri bolesti hlavy, zubov, pohybového ústrojenstva, ale účinný je tiež pri chrípkových ochoreniach.

A čo je na ňom výnimočné? Ide o unikátnu trojkombináciu účinných látok. Ataralgin obsahuje paracetamol, guaifenezin a kofeín. Dávky týchto látok sú nižšie, ale efekt zostáva a prípadné nežiaduce účinky sú minimalizované. Paracetamol pôsobí proti bolesti, ale tiež znižuje telesnú teplotu. Guaifenezin ešte zvyšuje protibolestivé  účinky, čiže znižuje duševné a emocionálne napätie s pocitom úzkosti. Táto látka tiež uľahčuje vykašlávanie. Kofeín taktiež zvyšuje protibolestivé účinky, úspešne bojuje s únavou a zvyšuje duševnú aktivitu. Na úľavu nemusíte čakať dlho.  Ataralgin pôsobí už za pol hodinu a bolesť zasa odíde.


Aj keby bolesť zmizla po piatich minútach – nemá to nič spoločné s možnou serióznosťou vášho problému. Napríklad pri podvrtnutom členku analgetikum nezaberie, ale môže zabrať v prvých štádiách zhubných onkologických chorôb. V žiadnom prípade by ste bolesť, najmä ak sa opakuje, nemali podceňovať. Ak trvá viac ako tri dni alebo je trhavá a neznesiteľná, návšteva lekára je nevyhnutná.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.