Cibuľa vie nielen rozplakať, ale aj liečiť.
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 5.11.2007 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Cibuľa sa rozšírila k nám zo západnej Ázie. Pôvodne rástla ako divoká rastlina ako čoskoro sa vďaka svojim účinkom dostala do záhrad na celom svete.

Cibuľa sa rozšírila k nám zo západnej Ázie. Pôvodne rástla ako divoká rastlina ako čoskoro sa vďaka svojim účinkom dostala do záhrad na celom svete.

Veľmi významnú zložku cibule tvorí allicin- prírodne antibiotikum. Obsahuje tiež množstvo minerálov a vitamínov. Vďaka tomu je cibuľa dobrou zbraňou proti jesenným neduhom. Štipľavý vedľajší účinok pri krájaní cibule má aj svoje pozitíva- zbavujeme sa tak škodlivých mikroorganizmov, ktoré sa usídlili na sliznici nosných dutín. Cibuľová šťava je pradávnym známym liekom na kašeľ a iné respiračné komplikácie.

Cibuľa stimuluje produkciu žalúdočných štiav a žlče, má preto blahodarný účinok aj na tráviacu sústavu, kde pomáha udržiavať zdravú mikroflóru.
 
Konzumáciou jedál bohatých na flavonoidy môžeme redukovať prvé príznaky srdcovo-cievnych chorôb. Látka quercetin, ktorá patrí do skupiny flavonoidov sa nachádza v čaji, jablkách, červenom víne a tiež v cibuli. Tá podľa vedcov pomáha v prevencii chronického zápalu, ktorý vedie k zúženiu ciev. Cibuľa sa využíva na znižovanie krvného tlaku, podporuje činnosť srdca a znižuje hladinu krvného cukru.

Liečivé účinky cibule sa využívajú aj pri kožných ochoreniach ako je pleseň a bradavice, práve kvôli dezinfekčným a antibiotickým účinkom.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.