O.K. – ORBIT klub realizuje prieskum stavu zubnej hygieny na Slovensku
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 29.11.2007 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

O.K. – ORBIT klub začal realizovať unikátny prieskum stavu zubnej hygieny na Slovensku. Cieľom projektu je prostredníctvom dotazníkovej metódy zistiť, ako sa ľudia venujú starostlivosti o svoje zuby a na základe získaných informácií pripraviť hodnotenie stavu dentálnej hygieny Slovákov.

O.K. – ORBIT klub začal realizovať unikátny prieskum stavu zubnej hygieny     na Slovensku. Cieľom projektu je prostredníctvom dotazníkovej metódy zistiť, ako sa ľudia venujú starostlivosti o svoje zuby a na základe získaných informácií pripraviť hodnotenie stavu dentálnej hygieny Slovákov.

O.K. – ORBIT klub v spolupráci s Fakultou zdravotníctva Prešovskej univerzity v Prešove  spustil  projekt zameraný na zistenie stavu zubnej hygieny Slovákov. „Cieľom projektu je zistiť informovanosť Slovákov, čo vedia o orálnom zdraví a o tzv. "prvej pomoci" zubom po jedle v boji proti zubnému kazu žuvačkou. Tieto zistenia  sa potom môžu použiť pri príprave rôznych motivačných materiálov,“ hovorí MUDr. Eva Kovaľová PhD., h. doc. z Fakulty zdravotníctva Prešovskej univerzity v Prešove.
Prieskum stavu zubnej hygieny na Slovensku prebieha od októbra 2007 do februára 2008. Viac ako 700 stomatológov, členov O.K. – ORBIT klubu, obdržalo v októbri zásielku s dotazníkmi, prostredníctvom ktorých budú stomatológovia zisťovať, koľkokrát denne si ľudia čistia zuby, ako často navštevujú stomatológa, ako často si vymieňajú zubnú kefku a aké iné prostriedky dentálnej hygieny používajú. Dotazník sa venuje aj  problematike žuvania, usiluje sa objasniť dôvod, pre ktorý sa Slováci rozhodnú použiť žuvačku ako doplnok dentálnej hygieny. Vyplnené dotazníky budú v spolupráci s MUDr. Evou Kovaľou PhD., h. doc. z Fakulty zdravotníctva Prešovskej univerzity v Prešove následne vyhodnotené a na základe týchto výsledkov bude pripravené komplexné hodnotenie stavu dentálnej hygieny na Slovensku.

 „Zaujíma nás, ako sa ľudia venujú starostlivosti o svoj chrup, aké prostriedky dentálnej hygieny používajú, prečo žujú žuvačky. Keďže na Slovensku neexistuje takýto prieskum stavu dentálnej hygieny, rozhodli sme sa, že ho v spolupráci s odborníkmi z Fakulty zdravotníctva Prešovskej univerzity v Prešove budeme realizovať. Veríme, že výsledky prieskumu ukážu, ako sa obyvatelia Slovenska starajú o svoje zuby a zároveň pomôžu stomatológom v podpore osvety o dôležitosti každodennej dentálnej starostlivosti,“ hovorí Klára Jakubcová, brand manažérka značky Orbit  pre Českú a Slovenskú republiku.   

V Českej republike už O.K.– ORBIT klub takýto projekt realizoval v spolupráci s doc. MUDr. Stanislavom Komárkom, CSc. z Univerzity Palackého v Olomouci, Kliniky zubného lekárstva a výskumnou agentúrou STEM/MARK. Zúčastnilo sa ho 25 049 pacientov. Získané štatistické údaje hovorili o rozdielnom vnímaní kvality starostlivosti o zuby a používania dentálnych prostriedkov zubnej hygieny medzi ženami, mužmi a rôznymi vekovými kategóriami českej populácie.Aj vďaka tomuto projektu sa ďalej podarilo zistiť, že typický český pacient si čistí zuby dvakrát denne a  svojho zubného lekára navštevuje dvakrát ročne.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.