Nedostatok vitamínu B, môže strojnásobiť riziko vzniku demencie v staršom veku. Informovala o tom štúdia zverejnená v magazíne britskej zdravotníckej asociácie Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Kyselina listová, ďalšia forma vitamínu B, sú nevyhnutné pre vytváranie nových buniek v tele. Zlúčenina sa prirodzene nachádza v listovej zelenine, napríklad v špenáte a šaláte, brokolici, ale aj v niektorých druhoch ovocia, či vajíčkach. Štúdia publikovaná minulý rok v magazíne The Lancet ukázala zlepšenie krátkodobej pamäte, bystrosti a verbálnej plynulosti u ľudí starších ako 50 rokov, ktorí denne prijímali 800 mikrogramov vitamínu B9.
V Spojených štátoch amerických sa odporúča 400 mikrogramov. V Británii uvažujú dokonca o tom, že budú vitamín B pridávať do múky, predovšetkým kvôli tehotným ženám a ich potomkom, pretože kyselina listová je známa tým, že pomáha predchádzať vývojovým poruchám plodu. Je nevyhnutná pre všetky procesy bunkového delenia a rastu, a správny vývoj a rast bielych krviniek. Výskumy však dokazujú, že by tento krok pomohol i pri prevencii demencie.