Nadmerné množstvo vitamínu E vedie k riziku rakoviny pľúc
Autor(ka) : Kruhlová Miriam
Dátum a čas : 5.3.2008 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Užívanie nadmerného množstva vitamínu E v doplnkoch stravy môže zvýšiť riziko rakoviny pľúc. Napriek tomu, že vitamín E je všeobecne známy ako účinný antioxidant- látka ktorá chráni bunky pred voľnými radikálmi, vo veľkom množstve sa správa ako pro-oxidant a má na bunky práve opačný účinok.

Užívanie nadmerného množstva vitamínu E v doplnkoch stravy môže zvýšiť  riziko rakoviny pľúc.  Napriek tomu, že vitamín E je všeobecne známy ako účinný antioxidant- látka ktorá chráni bunky pred voľnými radikálmi, vo veľkom množstve sa správa ako pro-oxidant a má na bunky práve opačný účinok.

Podobné zistenie už bolo zaznamenané v súvislosti s nadmerným užívaním betakaroténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Fínski vedci zistili, že jeho nadmerné užívanie sa podieľalo k vzniku rakovine pľúc u fajčiarov.

Najnovšia štúdia na 77 tisíc účastníkov, ktorí užívali dlhodobo 400 miligramov vitamínu E potvrdila, že riziko rakoviny pľúc sa zvyšuje o 28%. Doktor Tim Byers z Univerzity of Colorado zdôraznil, že výskumy potvrdzujú význam pestrej stravy, ktorá prirodzene dodáva telu všetky nevyhnutné živiny a znižuje tak riziko predávkovania sa určitými látkami, ktoré vedie až k rakovine. Najdôležitejšou prevenciou je však byť nefajčiarom, keďže dlhodobé fajčenie predstavuje vystavenie tela najväčšej miery toxických látok.

 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.