Nastal čas špargle
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 6.5.2008 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Špargľa (Asparagus officinalis) je jemná lahôdková zelenina, zberáme a konzumujeme jej krehké výhonky. Je dietetická a ľahko stráviteľná, obsahuje veľa vody, bielkovín a vlákniny. Významné je aj zastúpenie vitamínov a minerálnych látok. Už staroveké národy považovali špargľu za delikatesu. Zároveň však dokázali oceniť aj jej nepopierateľnú liečivú silu a pripisovali jej afrodiziakálne účinky.

Špargľa (Asparagus officinalis) je jemná lahôdková zelenina, zberáme a konzumujeme jej krehké výhonky. Je dietetická a ľahko stráviteľná, obsahuje veľa vody, bielkovín a vlákniny. Významné je aj zastúpenie vitamínov a minerálnych látok. Už staroveké národy považovali špargľu za delikatesu. Zároveň však dokázali oceniť aj jej nepopierateľnú liečivú silu a pripisovali jej afrodiziakálne účinky.

Obsahuje betakarotén, ktorý je dôležitý pre dobrý zrak, zdravú pokožku, obnovu slizníc a ako prevencia proti rakovine. Ďalšími vitamínmi v zastúpení sú E a C a B vitamíny, z minerálnych látok draslík, zinok, fosfor, železo, jód a sodík.

Obsah vitamínov skupiny B má za úlohu správnu funkciu hormónov, regeneráciu buniek, mentálnu kondíciu a zdravý vzhľad pokožky a nechtov. Vláknina podporuje funkciu čriev. Špargľa tiež podporuje očisťovanie organizmu tým, že má močopudné vlastnosti a tým pomáha telo zbavovať škodlivín. Vyhýbať by sa jej mali len ľudia s dnou, pretože obsahuje vyššie hodnoty purínov, ktoré zvyšujú hladinu kyseliny močovej v tele.

Paradoxom je, že aj keď sa na Slovensku špargľa pestuje v pomerne veľkom množstve- spoločnosť Asparagus, ktorá sa zameriava na jej produkciu, jej prevažnú časť vyváža za hranice. Napriek výživovým hodnotám a prijateľnej cene je o ňu väčší záujem v zahraničí, u nás sa v pravidelnom jedálnom lístku celkom neudomácnila. Popri bežnej konzumnej sa na Slovensku pestuje aj biošpargľa. Bioaspa Kúty, ktorá má rovnakých majiteľov ako Asparagus, produkuje ekologickú špargľu bez priemyselných hnojív. Ceny i náklady sú v tomto prípade o štvrtinu vyššie oproti cenám konzumnej špargle.

Sezóna špargle začína už od polovice apríla a na pultoch je jedným z prvých príjemných osviežení jedálneho lístka po zime. Doma v chladničke nám vydrží ešte asi štyri dni. Pred konzumáciou sa šúpe. Je možné ju jesť aj surovú, ale väčšinou sa tepelne upravuje v pare, varí, či griluje. Základné druhy sa odlišujú podľa farby na bielu, zelenú a fialovú. Zelená obsahuje viac vitamínu C a má viac horkú chuť. Zelená farba vzniká pôsobením slnečného svetla a preto sa biela špargľa prihŕňa zeminou a následne rýchlo zbiera. Labužníci odporúčajú špargľu variť v osolenej vode vo zväzkoch hlavičkami nahor 10 minút. Dokonca používajú špeciálny naparovací hrniec. Ďalej sa môže pripravovať s rôznymi omáčkami, či koreninami. Jej ľahká stráviteľnosť ju predurčuje na ideálnu jarnú večeru.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.