Nastal čas špargle |
||
Autor(ka) : Jana Osuská Dátum a čas : 6.5.2008 00:00 Kategória : Výživa WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Špargľa (Asparagus officinalis) je jemná lahôdková zelenina, zberáme a konzumujeme jej krehké výhonky. Je dietetická a ľahko stráviteľná, obsahuje veľa vody, bielkovín a vlákniny. Významné je aj zastúpenie vitamínov a minerálnych látok. Už staroveké národy považovali špargľu za delikatesu. Zároveň však dokázali oceniť aj jej nepopierateľnú liečivú silu a pripisovali jej afrodiziakálne účinky. | ||
Obsahuje betakarotén, ktorý je dôležitý pre dobrý zrak, zdravú pokožku, obnovu slizníc a ako prevencia proti rakovine. Ďalšími vitamínmi v zastúpení sú E a C a B vitamíny, z minerálnych látok draslík, zinok, fosfor, železo, jód a sodík. Obsah vitamínov skupiny B má za úlohu správnu funkciu hormónov, regeneráciu buniek, mentálnu kondíciu a zdravý vzhľad pokožky a nechtov. Vláknina podporuje funkciu čriev. Špargľa tiež podporuje očisťovanie organizmu tým, že má močopudné vlastnosti a tým pomáha telo zbavovať škodlivín. Vyhýbať by sa jej mali len ľudia s dnou, pretože obsahuje vyššie hodnoty purínov, ktoré zvyšujú hladinu kyseliny močovej v tele. Paradoxom je, že aj keď sa na Slovensku špargľa pestuje v pomerne veľkom množstve- spoločnosť Asparagus, ktorá sa zameriava na jej produkciu, jej prevažnú časť vyváža za hranice. Napriek výživovým hodnotám a prijateľnej cene je o ňu väčší záujem v zahraničí, u nás sa v pravidelnom jedálnom lístku celkom neudomácnila. Popri bežnej konzumnej sa na Slovensku pestuje aj biošpargľa. Bioaspa Kúty, ktorá má rovnakých majiteľov ako Asparagus, produkuje ekologickú špargľu bez priemyselných hnojív. Ceny i náklady sú v tomto prípade o štvrtinu vyššie oproti cenám konzumnej špargle.
©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |