História bielenia zubov – ako sa bielilo kedysi a ako sa bieli dnes
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 15.5.2008 00:00
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Už Starí Rimania dbali o sfarbenie zubov. Aby zvýšili ich belosť, obrusovali ich popolom z ohnísk. Storočia používaná metóda tzv. abrazívne bielenie je dodnes používaná, ale podstatne zdokonalená. Namiesto popola sa dnes používa perlit, čo je jemný prášok vulkanického pôvodu, ktorý veľmi jemne zbavuje zuby nežiaduceho zafarbenia. Perlit je doplnený uhličitanom vápenatým, ktorý pomáha mineralizovať zubnú sklovinu. Dokonale biele zuby od prírody nemá takmer nikto, pretože farba zubov je odtieňom žltej. Celkové sfarbenie zubov navyše okrem vrodených dispozícií ovplyvňuje mnoho ďalších faktorov, ako je fajčenie, pitie kávy alebo čaju. Zbaviť sa nežiaducej pigmentácie je dnes už jednoduché napríklad pomocou špeciálnych zubných kefiek a bieliacich zubných pást Signal White System alebo Signal White System Naturals s príchuťou mäty a citrónu. V minulosti tomu však nebolo.

Už Starí Rimania dbali o sfarbenie zubov. Aby zvýšili ich belosť, obrusovali ich popolom z ohnísk. Storočia používaná metóda tzv. abrazívne bielenie je dodnes používaná, ale podstatne zdokonalená. Namiesto popola sa dnes používa perlit, čo je jemný prášok vulkanického pôvodu, ktorý veľmi jemne zbavuje zuby nežiaduceho zafarbenia. Perlit je doplnený uhličitanom vápenatým, ktorý pomáha mineralizovať zubnú sklovinu. Dokonale biele zuby od prírody nemá takmer nikto, pretože farba zubov je odtieňom žltej. Celkové sfarbenie zubov navyše okrem vrodených dispozícií ovplyvňuje mnoho ďalších faktorov, ako je fajčenie, pitie kávy alebo čaju.  Zbaviť sa nežiaducej pigmentácie je dnes už jednoduché napríklad pomocou špeciálnych zubných kefiek a bieliacich zubných pást Signal White System alebo Signal White System Naturals s príchuťou mäty a citrónu. V minulosti tomu však nebolo.

Prvé zubné štetinové kefky sa objavili v 15. storočí v Číne. Boli vyrobené z kosti alebo drievka a zo štetiniek z prasiat. Ľuďom sa zapáčila táto technika čistenia a postupom času bola zdokonalená.


V  17. storočí ľudia začali navštevovať svojich holičov nielen kvôli  strihaniu vlasov, ale aj kvôli prípadnému ošetreniu a bieleniu zubov. Holiči mali v ponuke zabezpečenie „kompletných“ služieb – pri jednej návšteve holiča vás ostrihali alebo oholili, a súčasne vám skontrolovali chrup – vytrhli chorý zub alebo poskytli úľavu pomocou rôznych extraktov. 


Bielenie zubov sa stalo odvtedy komerčnou záležitosťou holičov, ktorí sa stali „patrónmi čistenia zubov“. Boli to práve holiči, ktorí začali s aplikáciou kyseliny dusitej pri bielení zubov. Tá síce pri bielení pomáhala, ale svojím vedľajším účinkom spôsobovala rozsiahle poškodenia a eróziu zubov, ničila zubnú sklovinu, čo spôsobovalo vznik zubných kazov.  Biely úsmev bol však pre ľudí oveľa dôležitejší, a ani toto ich neodradilo. Bielenie zubov sa tak stalo podstatnou súčasťou životného štýlu. 

K revolučnému obratu došlo okolo roku 1840, keď v Taliansku objavili fluorid. Aj dnes môžu silnejšie bieliace prostriedky spôsobiť oslabenie zubnej skloviny. Tomu môžeme ľahko predísť pridaním fluoridu do bieliacich gélov. Fluorid má schopnosť ochrániť sklovinu pred vznikom zubného kazu a udržať ich tak zdravé.

Medzi dnešné metódy domáceho bielenia patria bieliace sady v podobe formičiek a gélov, alebo stále účinnejšie bieliace zubné pasty.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.